Jurnal românesc - 12.02.2021

jurnal românesc - 12.02.2021 Europarlamentarul Dan Nica anunţă că a mobilizat Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Legislativul European în vederea stopării discriminării cetăţenilor europeni din cinci state membre de către autorităţile britanice.

Europarlamentarul Dan Nica anunţă că a mobilizat Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din Legislativul European în vederea stopării discriminării cetăţenilor europeni din cinci state membre de către autorităţile britanice. Într-o scrisoare adresată vicepreşedintelui Comisiei Europene Maros Sefcovic, Dan Nica atrage atenţia că "cinci ţări ale UE - România, Bulgaria, Estonia, Lituania, şi Slovenia - nu sunt eligibile pentru taxe de viză reduse pentru Marea Britanie". 

Eurodeputatul român subliniază că cetăţenii din 22 de state membre UE beneficiază de o reducere de 55 de lire sterline, atunci când solicită anumite vize în Marea Britanie, în cadrul programelor destinate antreprenorilor, personalului medical, cercetătorilor, lucrătorilor caritabili, muncitorilor cu calificare medie şi lucrătorilor temporari. "Nu e vorba atât de preţ, cât de principiu şi de riscul ca, dacă UE nu acţionează acum, să se creeze un precedent şi Marea Britanie să continue să aleagă în mod discriminator între statele membre. De aceea, e nevoie acum de solidaritatea ţărilor UE", a declarat Dan Nica. 

Acesta pledează pentru o acţiune imediată a Comisiei Europene, menită să determine Marea Britanie să renunţe la tratamentul discriminator. Londra a aplicat reducerea în baza Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit şi 22 de state membre ale UE sunt părţi. România s-a alăturat grupului în 1996, atunci când această cartă a fost revizuită. Marea Britanie nu a ratificat, însă, noua variantă, astfel că reducerea valorii taxei s-a făcut exclusiv pentru grupul ţărilor semnatare ale Cartei din 1961. În prezent, costul vizei de muncă în Marea Britanie pentru români este de 244 de lire sterline.


"România trebuie să ceară urgent Serbiei un tratament egal pentru minoritatea românească, așa cum minoritatea sârbă este tratată în România, unde se bucură de toate drepturile, finanțare din partea Statului și un reprezentant de drept în Parlament", a declarat în Legislativul de la Bucureşti deputatul Ringo Dămureanu. Acesta a afirmat că românii din Serbia sunt "supuși unei asimilări etnice fără precedent, sunt lipsiți de elementara educație în limba română, de dreptul de a avea biserică și posturi de radio și televiziune în limba maternă". 

Politicianul a explicat că în nicio localitate din Timoc, "limba română nu este folosită în administrația locală sau în inscripționarea localităților. Nu există niciun monument care să reprezinte o personalitate istorică sau culturală de origine etnică română, iar campaniile publice antiromânești sunt tot mai dese și mai agresive". 

Dămureanu deplânge faptul că ministerul de Externe român nu-i recunoaște încă pe etnicii "vlahi" sau "rumâni" ca fiind români de pretutindeni, deşi în Serbia trăiesc peste 300.000. Deputatul consideră că este necesară o Strategie națională în privința comunităților românești din afara granițelor ţării și le-a cerut parlamentarilor, indiferent de afiliere, sprijin în a o defini și implementa.


Ciclul de prezentări "Cuvântul românesc în spaţiul german" a fost lansat de reprezentanţa la Berlin a Institutului Cultural Român cu o prelegere despre Școala românească din Leipzig, susținută de academicianul Klaus Bochmann, profesor emerit pentru limbi romanice în cadrul Institutului de Romanistică al Universităţii Leipzig și președinte al "Institutului Moldova". Programul îşi propune să ofere o platformă cadrelor didactice, autorilor, oamenilor de litere, care, fără a fi români sau originari din România, şi-au dedicat şi continuă să îşi dedice activitatea cunoaşterii şi promovării limbii, culturii şi civilizaţiei românești în spaţiul german.


Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova s-a alăturat proiectului "Hektomeron" la care participă 100 de regizori din 100 de țări.  Scopul iniţiativei culturale este de a reproduce cele 100 de episoade prezentate de Giovanni Boccaccio în opera sa "Decameronul". Fiecare poveste din cele 100 este transformată într-un spectacol de 14 minute difuzat zilnic în regim de live streaming. Spectacolele româneşti, jucate în limba română cu subtitrare în engleză, sunt transmise din Sala "I.D. Sîrbu" a teatrului craiovean şi pot fi urmărite pe platforma hektomeron.com. 

După difuzare episoadele rămân pe platformă, într-o pagina construită pentru fiecare țară participantă, și vor putea fi vizionate gratuit. "Hektomeron" este prezentat și pe canalele de comunicare ale reprezentanțelor Institutului Cultural Român până pe 24 aprilie, dată la care cele 100 de povești vor fi reunite în "Ziua Hektomeronului", sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru. Programul evenimentului se regăseşte atât pe hektomeron.com, cât și pe site-ul Teatrului Național "Marin Sorescu" din Craiova.


www.rri.ro
Publicat: 2021-02-12 10:30:00
Vizualizari: 606
TiparesteTipareste