INSULTAȚI BELARUS(IA)

insultaȚi belarus(ia) INSULTAȚI. BELARUS(IA) - un maraton de spectacole lectură, în semn de solidaritate cu artiștii din Belarus

15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova s-au reunit într-o acțiune de solidaritate fără precedent, alăturându-se programului mondial de lecturi - Belarus(sia) Worldwide Reading Project. Programul respectiv are la bază piesa INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik.  Este o piesă scrisă de dramaturgul și scenaristul bielorus Andrei Kureicik în timp ce participa la protestele de masă din 2020 din Belarus, declanșate după fraudarea alegerilor de președintele Aleksandr Lukașenko. 


Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură a piesei în Ucraina, la Herson,ce a dat startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(sia) Worldwide Reading Project. În ultimele patru luni, piesa INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik a fost tradusă în 21 de limbi și montată în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Haga, Amsterdam, Stockholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tașkent sau Tbilissi. 


Maratonul de lecturi din România, parte a programului mondial Belarus(sia) Worldwide Reading Project, se desfășoară în perioada 7-22 februarie, la inițiativa jurnalistei și traducătoarei Raluca Rădulescu.  "Piesa scrisă de Andrei Kureicik este legată de de nevoia de libertate a oamenilor și a artiștilor din Belarus. Am primit propunerea de a traduce piesa de la regizorul Radu Ghilaș de la Teatrul Național din Iași, care este prieten cu Andrei Kureicik. Am tradus-o foarte repede, ei au realizat un spectacol lectură foarte repede, iar la foarte scurt timp au pus-o în scenă și două teatre de la Chișinău, pentru că și la ei erau alegeri și era un subiect de maximă actualitate. Și, până la urmă, teatrul chiar are acest rol social sau ar trebui să aibă un rol social în viața cetății. Am  continuat să urmăresc ce se petrecea la Teatrul National din Minsk, care practic nu mai funcționează de aproape șase luni, deși este înființat de o sută de ani. Chiar spunea Andrei Kureicik că nici măcar atunci când Hitler a invadat Belarusul nu s-a oprit activitatea Teatrului Național, cum s-a întâmplat acum. 

De fapt, teatrul are un nou director, dar nu s-a format o nouă trupă, pentru că trupa demisionară funcționează într-un subsol, spectacolele și mesajele lor sunt văzute de public, fiind transmise online, dar nu mai sunt legate de numele teatrului national. M-am bucurat să văd cât de mult crește acest proiect inițiat de John Freedman. Dacă pe 26 octombrie, când cei de la Teatrul Național din Iași au reprezentat primul spectacol lectură, în toată lumea se jucau aproximativ 40 de spectacole lectură, în curând cred că se va ajunge la 150, luându-le în considerare și pe cele 15 din România. Și am inițiat acest maraton pentru că mi s-a părut că e nevoie să ne alăturăm cumva mai consistent acestei acțiuni de solidaritate teatrală, artistică, civică, până la urmă, umană. Am început să dau telefoane, să discut cu directorii de teatre din România și am ales în principal teatre care prin programul lor au această direcție socială, îndreptată spre comunitate."              


Am vorbit cu Raluca Rădulescu și despre cum a fost receptată în România piesa INSULTAȚI BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, după primele spectacole-lectură din cadrul maratonului Belarus(sia) Worldwide Reading Project.  "A fost chiar mai mult decât mă așteptam, recunosc. Mă gândeam că la inițiativa mea vor răspunde 5, 6 teatre, nu atât de multe. Iar surpriza cea mare este că deja alte multe teatre m-au întrebat dacă se pot alătura acestui demers pentru că oamenii își doresc să fie solidari. Și acesta este  unul dintre obiectivele acestui proiect, să învățăm să fim solidari și noi aici, în România. Primele zile de lectură au avut un succes la care speram, dar de care nu eram sigură. Aș vrea să precizez că dacă în unele locuri spectacolele se joacă live cu public în sală, ele pot fi urmărite și online. Împreună cu PR-ul Bianca Boitan am creat o pagină de Facebook tocmai în ideea de a aduna toate aceste spectacole lectură, astfel că toate vor fi postate și vor putea fi vizionate pe această pagină, Insultați. Belarus.ia. Pe măsură ce se prezintă spectacolele, le găsiți și acolo, pentru ca este un work in progress."


RadioRomaniaInternational · Eveniment cultural - 15.02.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-02-15 14:22:00
Vizualizari: 286
TiparesteTipareste