Presat de Parlamentul European pentru vizita la Moscova, Borrell propune noi sancţiuni

presat de parlamentul european pentru vizita la moscova, borrell propune noi sancţiuni Șeful diplomației europene, Josep Borrell, li s-a adresat europarlamentarilor după vizita sa la Moscova, o vizită care a generat numeroase critici ca urmare a modului în care Moscova a înțeles să răspundă ofertei de dialog.

Josep Borrell a afirmat, chiar în deschiderea discursului său în Parlamentul European, că speranțele legate de Carta de la Paris, care ar fi trebuit să pună bazele unui spațiu cu valori comune de la Lisabona până la Vladivostok nu s-au materializat, iar Rusia nu a reușit să devină o democrație. 


Relațiile dintre Moscova și Europa au devenit în timp tot mai reci și s-au deteriorat sensibil începând cu 2014, când Federația Rusă a invadat și anexat peninsula ucraineană a Crimeii și a început să sprijine rebelii pro-ruși din Donbass. UE a răspuns, alături de Statele Unite, cu sancțiuni care, potrivit lui Borrell, au dus la contractarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor cu 30%. Una dintre ultimele punți de legătură, unde există interese mutuale, este în domeniul energetic, date fiind importurile de gaze natural ale statelor europene. Chiar și acolo, însă, timpul rămas este limitat, dată fiind determinarea UE de a trece la o economie verde, cu zero emisii. În acest context, șeful diplomației europene a considerat că trebuie să meargă la Moscova pentru a vedea la fața locului dacă dialogul poate fi reluat:


"Scopul vizitei a fost dublu. În primul rând am vrut să transmit direct, față-n față, poziția Uniunii cu privire la chestiunile care ne preocupă: drepturile omului, libertățile politice și situația domnului Navalnîi - și nu le-a plăcut. Cazul Navalnîi a fost în centrul dialogului meu tensionat cu Serghei Lavrov. În al doilea rând, în pregătirea discuției cu privire la relațiile cu Rusia care este programată la următorul Consiliu European, în martie, am vrut să văd dacă autoritățile ruse sunt cu adevărat interesate de o inversare a deteriorării relațiilor noastre și dacă vor să profite de posibilitatea de avea un dialog mai constructiv. Răspunsul a fost clar: nu sunt și nu vor. Nu dacă noi o să continuăm să includem pe agendă situația politică și drepturile omului, dar drepturile omului sunt parte din ADN-ul nostru și nu avem cum să nu vorbim despre ele."


Josep Borrell, care la Moscova îi dăduse asigurări părții ruse că nu vor fi impuse noi sancțiuni, le-a mai spus europarlamentarilor că va face propuneri concrete de sancțiuni. Șeful diplomației europene nu a reușit să îi convingă pe eurodeputați, iar mulți dintre aceștia au afirmat că vizita la Moscova nu ar fi trebuit să aibă loc. Nu doar Borrell a fost ținta criticilor ci și Consiliul, care nu a luat măsuri mai ferme împotriva Rusiei, precum și acele țări care susțin proiectul Nord Stream.


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 15.02.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-02-15 12:17:00
Vizualizari: 411
TiparesteTipareste