Ziua Naţională Constantin Brâncuşi

ziua naţională constantin brâncuşi La împlinirea, pe 19 februarie 2021, a 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, România celebrează geniul artistic al marelui sculptor

Din 2015, 19 februarie este zi de Sărbătoare Națională în România. Căci, pe 19 februarie, în 1876, se năștea în satul Hobița, din sudul țării, cel care avea să devină una din cele mai puternice, carismatice şi dăruite cu geniu personalităţi artistice româneşti - sculptorul Constantin Brâncuşi. Lui îi sunt dedicate numeroasele manifestări organizate în țară și peste hotare cu această ocazie! După absolvirea, în 1902, a Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, pe atunci tânărul Constantin Brâncuşi ia calea Parisului, unde, în 1905,este admis la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Refuză să facă ucenicie în atelierul lui Auguste Rodin, rostind celebra butadă "Rien ne pousse à l'ombre des grands arbres." (n.red. Nimic nu crește la umbra marilor copaci.). 


Brâncuși începe să expună în Orașul Luminilor, unde creează prima versiune a Sărutului, temă pe care o va relua sub diferite forme și care va culmina cu Poarta Sărutului, parte a Ansamblului Monumental din Târgu-Jiu, oraș din regiunea natală. Închiriază un atelier în Rue de Montparnasse și intră în contact cu avantgarda artistică pariziană, împrietenindu-se cu Guillaume Apollinaire, Fernand Léger, Amedeo Modigliani, Henri Matisse sau Marcel Duchamp. Participă la expoziții colective din Paris și București, inaugurând ciclurile Păsări Măiestre, Muza adormită și Domnișoara Pogany, dar expune și în Statele Unite, unde, încă de la prima apariție a lucrărilor sale, face senzație. Între 1914 și 1940, activitatea sa creatoare se desfășoară în toată amploarea ei. Operele sale din ciclurile Pasărea în văzduh și Ovoidul, precum și sculpturile în lemn datează din această perioadă. Muzeul Național de Artă Modernă din Paris ʹGeorges Pompidouʹ deține un număr important de lucrări ale lui Constantin Brâncuși lăsate, prin testament, moștenire României, dar acceptate cu bucurie de Franța, împreună cu tot ce se afla în atelierul său, după refuzul, în anii 50, al guvernului comunist de la București de a le primi după moartea sculptorului. Acesta se stinge din viață pe 16 martie 1957 și este înmormântat la cimitirul Montparnasse din capitala franceză. 


În România realismului socialist, Brâncuși este contestat ca fiind un reprezentant al formalismului burghez cosmopolit. Totuși, în decembrie 1956, la Muzeul de Artă din București este deschisă prima sa expoziție personală din Europa. Abia în anii ʹ60, sculptorul este "redescoperit" în țară ca geniu național. Ce loc și-a croit Constantin Brâncuși în sculptura mondială? Figură centrală în mișcarea artistică modernă, el este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului 20. Inovatoare, lucrările sale sunt printre cele mai apreciate şi de departe cele mai bine vândute creaţii ale unui artist român din istorie. Ele figurează, totodată, pe locul patru într-un top al celor mai valoroase creaţii din lume.


www.rri.ro
Publicat: 2021-02-19 11:33:00
Vizualizari: 162
TiparesteTipareste