Retrospectiva săptămânii 14.02 - 20.02.2021

retrospectiva săptămânii 14.02 - 20.02.2021 Sumar: România, printre ţările UE cu cele mai avansate campanii de vaccinare anti-COVID-19 / Legislativul român a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor / În România continuă protestele sindicale

România, printre ţările UE cu cele mai avansate campanii de vaccinare anti-COVID-19

România se menţine printre ţările Uniunii Europene care au cele mai avansate campanii de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat coordonatorul activităţilor privind imunizarea, medicul Valeriu Gheorghiţă. El a spus că, la nici două luni de la startul campaniei, se văd, deja, beneficiile. Potrivit cifrelor oficiale, aproape 90% dintre cadrele medicale eligibile în prima etapă a campaniei sunt vaccinate cu ambele doze, iar peste 98% cu prima doză. Campania se afla in prezent in a doua etapă,  care vizează persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din domenii esențiale. Majoritatea dozelor administrate au fost de la Pzifer-BioNTech, dar sunt disponibile și cele de la Moderna şi AstraZeneca.Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, din 27 decembrie, de cand a inceput campania de vaccinare în România, au fost administrate peste 1,3 milioane de doze. De la mijlocul lunii viitoare, ritmul de vaccinare va creşte considerabil şi încă 200 de cabinete vor deveni funcţionale.


Legislativul român a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor

Parlamentul de la Bucureşti a adoptat, miercuri, cu o largă majoritate, un proiect de lege care prevede abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor, la şase ani după ce aceste beneficii au fost introduse de social -democraţi. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Ludovic Orban, a declarat că desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari reprezintă doar un prim pas. Va trebui să atacăm frontal toată legislaţia în domeniu, astfel încât să reuşim să aducem cât mai aproape de principiul contributivităţii toate pensiile din România, a susţinut liderul principalei formaţiuni din coaliţia guvernamentală. 800 de foşti parlamentari beneficiază de aceste pensii speciale. Ele însumează aproape 10 milioane de euro pe an, bani plătiţi din bugetul de stat.Ludovic Orban susține că legea este "perfect constituțională" și nu poate pica la CCR.


Guvernul de la Bucureşti desfiinţează controversata Secţie pentru Investigarea infracţiunilor în justiţie

Executivul român a adoptat, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea infracţiunilor din Justiţie, în ciuda avizului negativ emis săptămâna trecută de Consiliul Superior al Magistraturii. Recomandările instituţiilor europene şi internaţionale au fost printre argumentele în favoarea măsurii prezentate de ministrul justiţiei, Stelian Ion. El a amintit de controversele create de deciziile luate de această Secţie specială şi de rezultatele activităţii pe care le consideră ruşinoase. Vicepremierul USR -PLUS Dan Barna a afirmat că decizia executivului este , cităm, "o îndepărtare de moștenirea toxică pe care o avem din guvernarea PSD - Liviu Dragnea și un prim pas de reparare a legilor justiției. România este într-un proces de recâștigare a credibilității și de recâștigare a demnității funcționării sistemului de justiție". Într-o postate pe internet, fostul ministru social-democrat al Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că secţia specială este singura structură de parchet în care factorul politic nu are niciun rol, procedura de selecţie a procurorilor fiind derulată doar de către CSM, garantul independenţei justiţiei.


În România continuă protestele sindicale

Protestele sindicale au continuat şi în această săptămână  atât la Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale României. In faţa sediulului guvernului s-au aflat, mai întâi, angajaţi din poliţie, administraţie publică, asistenţă socială, finanţe şi control financiar. Ei au fost urmaţi de sindicalişti din alte ramuri. Proteste au avut loc si în faţa sediilor a doua partide din coaliţia de guvernare - PNL şi USR-PLUS. Oamenii sunt nemulţumiţi de proiectul de buget pe acest an, pe care îl consideră de austeritate şi care, în opinia lor, va prelungi criza economică generată de pandemie. Nemulţumiri şi-au exprimat şi patroni şi angajaţi din industria HoReCa.  Nu în ultimul rând, sindicalişti de la Căile Ferate au manifestat pentru aplicarea statutului personalului feroviar, o lege prin care ar trebui să crească salariile şi să se facă mai multe investiţii pentru modernizarea liniilor de cale ferată.

Secretarul general al Cartel Alfa, Petru Dandea  "România se află într-o fază de criză economică. Nu vii cu măsuri de austeritate care se suprapun pe acest efect, pentru că nu faci decât să înrăutăţeşti situaţia. Se pare că Guvernul nu înţelege acest lucru. Asta dorim prin protestul nostru, să sensibilizăm miniştrii şi Guvernul, tocmai pentru a veni cu politici de dezvoltare, pentru că, pe contextul de criză actual, acestea lipsesc." La rândul lor, reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară au solicitat, în stradă, creşterea alocării bugetare pentru acest domeniu, respectarea drepturilor legale şi măsuri de protecţie pentru lucrătorii din sănătate.


Ziua Naţională Constantin Brâncuşi marcată în România şi în lume

România are în artistul Constantin Brâncuşi un ambasador unic în lume, care continuă să ne reprezinte cu cinste şi mare onoare, chiar şi după trecerea sa în nefiinţă, afirmă ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi. O serie de evenimente dedicate acestei Zile pe care România o sărbătoreşte în fiecare an pe 19 februarie, sunt organizate în ţară, în aceste zile, la 145 de ani de la naşterea sculptorului. Si Institutul Cultural Român organizează, la Bucureşti, Bruxelles, Chişinău, Lisabona, Londra, Madrid şi Paris, evenimente online dedicate sculptorului român de talie mondială. Pionier al sculpturii moderne abstracte, cu lucrări în bronz şi marmură rafinat finisate, cunoscut pentru capetele ovoidale şi păsările sale în zbor, dar şi cu lucrări în lemn, adesea de inspiraţie folclorică, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului 20. 


www.rri.ro
Publicat: 2021-02-20 10:10:00
Vizualizari: 624
TiparesteTipareste