Noi investiţii în programele climatice şi de conservare a mediului

noi investiţii în programele climatice şi de conservare a mediului Comisia Europeană a anunţat noi investiţii în proiecte de conservare a mediului înconjurător şi de combatere a schimbărilor climatice.

Să ne amintim, pentru început, de programul LIFE al Uniunii Europene. Creat în anul 1992, acesta este instrumentul european de finanţare pentru activităţile de conservare a mediului înconjurător şi de combatere a schimbărilor climatice.


Până acum, acest program a co-finanţat peste 5500 de proiecte în Uniunea Europeană şi în ţări terţe.
LIFE co-finanţează planuri, programe şi strategii de nivel regional, multi-regional sau naţional, pe domeniile natură, apă, aer, deşeuri, combaterea schimbărilor climatice şi adaptarea la aceste schimbări.


De-a lungul timpului, România a beneficiat de co-finanţare europeană prin 70 de proiecte LIFE, două dintre ele aflându-se încă în derulare.


Acum, Uniunea Europeană a anunţat o nouă serie de investiţii de 121 de milioane de euro sub instrumentul LIFE - în 12 proiecte de care vor beneficia 11 state membre: Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia şi Slovacia.


Cinci dintre aceste proiecte - de care vor beneficia Letonia, Slovacia, Italia, Olanda şi Germania - vor viza restaurarea ecosistemelor naturale - în acord cu Strategia Europeană în Domeniul Biodiversităţii pentru 2030. Aceste proiecte vor îmbunătăţi gestionarea mai multor zone aflate în reţeaua ecologică europeană de arii protejate "Natura 2000". Vor fi refăcute o serie de habitate, păduri, pajişti, terenuri agricole, râuri, turbării şi vor fi întărite măsurile de conservare pentru speciile ameninţate.  


Franţa va beneficia de un proiect de îmbunătăţire a calităţii apei în regiunea Pays de la Loire. De un proiect asemănător va beneficia Polonia, pentru bazinul rîului Piliţa, afluent al Vistulei.


Proiectul destinat Belgiei urmăreşte reducerea deşeurilor de plastic din această ţară, prin încurajarea activităţilor sustenabile precum creşterea duratei de viaţă a produselor, până la activităţi de prevenire, refolosire şi reciclare.
Proiectul destinat Ungariei va reduce dependenţa acestei ţări de lignit, prin finanţarea de tehnologii mai puţin poluante la termocentrala de la Mátra.


Un alt proiect va ajuta regiunea poloneză Małopolska să-şi implementeze Planul de Acţiune pentru Climă şi Energie.


În Irlanda vor fi refăcute aproximativ 10.000 de hectare de turbării cu potenţial mare de stocare a carbonului - aceasta fiind o regiune aproximativ de mărimea Dublinului.


Iar la capitolul "Combaterea Schimbărilor Climatice", platforma LIFE va ajuta Insulele portugheze Azore din Oceanul Atlantic să devină mai rezistente la schimbările climatice. 


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 23.02.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-02-23 10:05:00
Vizualizari: 462
TiparesteTipareste