Ultimele retușuri la buget

ultimele retușuri la buget Proiectul de buget al României pe acest an, chiar retușat, dă naștere la noi dispute politice aprige între Putere și Opoziție.

Guvernul de coaliție de centru-dreapta de la București a adus ultimele corecturi la proiectele bugetului de stat și al asigurărilor sociale pe 2021, înainte ca cele două propuneri de acte normative să intre în dezbaterea Parlamentului. Este un buget născut greu, cu negocieri serioase în coaliţia PNL-USR/Plus-UDMR pentru repartizarea fondurilor diminuate de pandemie şi cu constrângerile impuse de necesitatea reducerii deficitului foarte mare.

                                 

În timp ce liderii partidelor din coaliţia majoritară au convenit să nu mai aducă modificări în Legislativ, pentru a grăbi procedurile de adoptare, PSD, din opoziţie, a anunţat foarte multe amendamente ce ar urmări, între altele, reluarea creşterii salariilor şi pensiilor, înghețată de adversarii politici. De altfel, luni, la 'Ora prim-ministrului', social-democrații l-au chemat în Camera Deputaților pe liberalul Florin Cîţu, pentru a-l acuza că a pregătit un buget de austeritate. 'Bugetul pe acest an este echilibrat, credibil, recunoscut de partenerii internaţionali şi construit în jurul investiţiilor' – s-a apărat șeful Executivului, care i-a criticat pe reprezentanţii PSD, despre care a spus că propun amendamente la buget care, însumate, reprezintă 6% din PIB, iar banii ar fi luaţi din contribuţia României la bugetul european.

 

Premierul Florin Cîţu: „Un buget construit în jurul investiţiilor, pentru că am arătat clar că doar investiţiile sunt cele care vor duce la dezvoltarea României, dar un buget care forţează reforma şi de asta vă e frică, nu e aşa? Vă e frică că sinecuriştii pe care îi aveţi în funcţii nu vor mai fi acolo, nu vor mai avea aceleaşi salarii! Vă spun eu, vom face reformă în acest an.”

 

UDMR a vorbit despre un buget post-criză, dar orientat spre investiţii, iar USR – despre un buget al responsabilităţii, solidarităţii şi repornirii economiei. Liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu: „Bugetul acesta este construit pe dezvoltare şi investiţii. Astăzi Guvernul prezintă un buget de investiţii de 61,4 miliarde de lei (n.red. circa 12 miliarde de euro), cel mai mare din istorie.”

 

Premierul este 'campionul absolut al urii' – a acuzat, în replică, liderul PSD, Marcel Ciolacu, potrivit căruia Florin Cîțu îi urăşte pe bugetari, pe care îi ameninţă cu tăieri de venituri şi cu concedieri, dar – a mai spus el – urăşte și mediul privat, pe care l-a amăgit un an întreg că îl va ajuta: „În loc să veniţi cu un buget care să repare, dumneavoastră aţi luat coasa în mâini şi v-aţi apucat să seceraţi veniturile românilor. Nu vă pasă că energia e mai scumpă, că mâncarea este mai scumpă, că medicamentele sunt mai scumpe!

 

În opinia PSD, România 'este în derivă', pentru că Guvernul a alocat cel mai mic pachet financiar din Uniunea Europeană pentru lupta împotriva pandemiei și pentru redresarea economiei.


www.rri.ro
Publicat: 2021-02-23 12:01:00
Vizualizari: 99
TiparesteTipareste