Stații de așteptare inteligente pentru transportul public din Piatra Neamț

stații de așteptare inteligente pentru transportul public din piatra neamț La Piatra Neamț vor fi amenajate 80 de stații de așteptare a mijloacelor de transport public.

Un  transport public în comun ecologic, acesta este scopul mai multor proiecte care înseamnă și finanțare europeană. Este vorba despre inițiative ale administrației publice locale de la Piatra Neamț, iar din șirul acestora, pe lângă achiziționarea de autobuze electrice, face parte și modernizarea a 80 de stații de așteptare inteligente; un proiect susținut financiar prin Programul Operațional Regional 2014 - 2021 și care presupune instalarea de panouri fotovoltaice, ecrane tactile multimedia, porturi USB pentru încărcarea smartphone-urilor, camere, senzori de mediu.


Pentru rubrica Euranet Plus, edilul șef Andrei Carabelea a justificat investițiile consistente în transportul public de la Piatrea Neamț, punctând și care este dimensiunea proiectului în ceea ce privește stațiile de așteptare.

"Cel mai ecologic mijloc de deplasare este mersul pe jos. Adică, utilizarea transportului public pentru deplasările mai lungi de trei kilometri. Pentru a reuși să încurajăm oamenii să utilizeze cât mai mult mersul pe jos și să considere transportul în comnun ca metodă de  deplasare pentru distanțe mai mari, trebuie să oferim tot confortul posibil și să îi atragem cu orice le poate fi folositor: de la aplicații care să le transmită când ajunge autobuzul în stație pe traseul pe care îl doresc și cât va dura călătoria până la destinația unde vor să ajungă, cum arată mijlocul de transport în comun, să fie elegant, ecologic, confortabil, sigur, iar în stațiile de așteptare  să ai acolo posibilitatea de a citi o informație care să-ți fie utilă, să accesezi o platformă interactivă să vezi ce se mai întâmplă prin oraș, deci așa văd utilitatea acestor stații de așteptare care să fie ultramoderne și, în aceeași măsură, vor fi niște stații cu cele mai inteligente și durabile tehnologii, așteptându-ne ca la momentul în care aceste stații vor fi active, vor fi cele mai inteligente din țară: cu camere  de luat vederi care să recunoască câte persoane așteaptă în stație, transmit în dispecerat și, în mod normal, ar trebui să vină mai repede autobuzul care circulă pe traseul respectiv.


Valoarea proiectului este de 22,9 miloane de lei, cu o contribuție proprie de 460 de mii de lei. În acest proiect sunt mai multe investiții incluse, inclusiv un centru de comandă pentru dispecerat și am dat deja ordinul de începere a lucrărilor și proiectul se va încheia în martie 2022."


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 24.02.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-02-24 09:06:00
Vizualizari: 103
TiparesteTipareste