Protejarea specialităţilor delicioase din Europa şi China

protejarea specialităţilor delicioase din europa şi china Un acord între UE și China de protejare împotriva falsificării a 200 de specialități agro-alimentare a fost aprobat de Parlamentul European.

Parlamentul European a aprobat un acord între UE și China de a proteja numele a 200 de specialități agro-alimentare, din Europa și China, împotriva falsificării.


De asemenea, eurodeputații au convenit să extindă acordul la încă 175 de produse europene și chinezești în termen de patru ani.


Cum ajunge un produs să fie apreciat ca delicios, să beneficieze de protecția indicațiilor geografice și să fie inclus pe lista unor astfel de acorduri internaționale, aflăm de la europarlamentarul Iuliu Winkler în calitate de raportor și vicepreședinte al Comisiei pentru comerț internațional din cadrul Parlamentului European.

Iuliu Winkler: "Sistemul indicațiilor geografice este o specialitate a UE. El nu mai există niciunde în altă parte în lume. Ce înseamnă o indicație geografică? Este vorba despre un produs specific, de o calitate deosebită, recunoscută prin munca a generații întregi de producători. Ne gândim la produse cum ar fi șunca de Parma, cum ar fi Șampania, Coniacul, brânza Gorgonzola, sau dacă venim la noi, în România, unde sunt mai puține produse, deocamdată, care beneficiază de această indicație geografică, dar ne gândim la vinul de Cotnari sau vinul de Dealul Mare, la vin ars de Murfatlar sau la salamul de Sibiu. Am dat câteva exemple de produse care sunt foarte ușor recunoascute.

Bineînțeles, UE la nivelul Direcției generale pentru agricultură are un sistem prin care se poate cere recunoașterea unei indicații geografice. Asta a și făcut România, în ultimul timp, în ultimii ani. Producătorii agricoli sau producătorii de băuturi  parcurs acest sistem. Este o certificare, de fapt, care constă în demonstrarea calității și recunoașterii largi de care respectivul produs se bucură. Este vorba despre protejarea împotriva contrafacerilor.

Deci, în momentul în care un produs apare pe lista indicațiilor geografice, va bebeficia și de protecție împotriva contrafacerilor. Este un mare avantaj și, în cazul în care producătorul beneficiază de indicația geografică recunoscută de către UE, atunci UE este cea care va face această protecție, ridicând povara de pe umerii producătorului și făcându-i produsul sau marca mai valoroase și mai productive din punct de vedere al valorii adăugate." 


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 04.03.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-03-04 08:08:00
Vizualizari: 412
TiparesteTipareste