Sardine umplute cu urdă şi spanac

sardine umplute cu urdă şi spanac Spanacul este folosit la diverse aperitive şi mâncăruri, mai ales în perioada primăverii şi a verii, când îl găsim în stare proaspătă.

Spanacul este folosit la diverse aperitive şi mâncăruri, mai ales în perioada primăverii şi a verii, când îl găsim în stare proaspătă. Conform  nutriţioniştilor, spanacul este considerat benefic pentru tractul digestiv atunci când este consumat crud, sub formă de salate şi sucuri, dar totodată este un excelent aliment atunci este în mâncăruri. 

 

Există supe cu spanac, supe-cremă cu spanac, dar şi preparate de patiserie cu spanac. Există aşa-numita plăcintă grecească cu spanac, la care spanacul, folosit ca umplutură, se află între două straturi de aluat, dar se pot face şi rulade care au şi un efect estetic. Pe o foaie de aluat dospit se întinde crema de spanac, după care foaia se rulează şi se pune într-o tavă, la cuptor, unde se lasă circa jumătate de oră, până ce aluatul începe să se rumenească. După ce se răceşte, rulada trebuie tăiată în felii şi servită pe un platou cu aperitive reci.

 

La curţile boierilor se pregăteau şi mâncăruri mai sofisticate, la care se folosea spanac. Una dintre reţetele recuperate este cea a sardinelor umplute cu urdă şi spanac. De fapt, această combinaţie de spanac şi urdă este întâlnită în bucătăria românească, însă nu ca umplutură pentru peşte. Într-o prezentare a centrului Iaşului de la jumătatea secolului al 19-lea se făcea referire la una dintre străzile din centru, o stradă cu băcănii greceşti, în care clienţii puteau cumpăra icre, scrumbii, mastică, halva, precum şi aşa-numitele “sardele de Lisa”, o denumire care era sinonimă cu un produs de calitate.

 

Lisa este vechiul nume al insulei croate Vis, cunoscută în antichitate sub numele grecesc Issa.  Această insulă era renumită pentru producţia de sardele pescuite din Adriatica, sardinele puse la saramură în butoaie, de unde ajungeau în întreaga Europă, inclusiv pe meleaguri moldave.

 

În vechea reţetă a sardinelor umplute cu urdă şi spanac, provenită de la o curte boierească din Moldova, erau menţionate cantităţile pentru 4 porţii. Astfel, era nevoie de un kg de sardine, de un sfert de kg de urdă, de 3 ouă şi de jumătate de kg de spanac. Sardelele trebuie curăţate şi desfăcute în jumătăţi, scoţându-li-se coloana vertebrală. Spanacul fiert şi pasat îl amestecăm cu urdă, cu două ouă şi îl transformăm într-o pastă pe care o condimentăm cu piper măcinat. Punem această pastă pe jumătăţile de sardină pe care le dăm apoi prin făină şi ou bătut, după care le prăjim în ulei. Sardinele astfel preparate pot fi servit ca un aperitiv cald.


www.rri.ro
Publicat: 2021-03-05 17:06:00
Vizualizari: 134
TiparesteTipareste