Jurnal românesc - 05.03.2021

jurnal românesc - 05.03.2021 Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Comisiile parlamentare pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării solicitarea de audiere a 26 de candidaţi pentru fotoliile de ambasadori ai României.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Comisiile parlamentare pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării solicitarea de audiere a 26 de candidaţi pentru fotoliile de ambasadori ai României. Instituţia precizează că 14 dintre aceştia se află la primul mandat, 20 dintre ei fiind diplomaţi de carieră. Mai mult, candidaţii propuşi pentru Germania, Luxemburg, Cuba, Africa de Sud, Brazilia, Filipine, Tunisia şi Kazahstan sunt femei. Printre cele 26 de nume se regăsesc consilierul prezidenţial Andrei Muraru, propus pentru funcţia de ambasador în Statele Unite ale Americii, Emil Hurezeanu, propus ambasador în Austria, şi George Maior, propus ambasador în Iordania. MAE arată că "acest demers face parte din procesul de înnoire a conducerii misiunilor diplomatice ale României, (...) în rândul şefilor de misiuni care au îndeplinit sau au depăşit mandatul uzual de patru ani în exercitarea funcţiei de ambasador". Instituţia aminteşte că acest proces de înnoire are loc în continuarea celui început în 2020, când au fost rechemaţi 27 de ambasadori şi au fost iniţiate procedurile de numire a 33 de şefi de misiuni diplomatice.


Parlamentul European trimite Comisia Europeană în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru ceea ce numeşte "eşecul de a acţiona" în problema referitoare la reciprocitatea vizelor UE-SUA, a anunţat purtătorul de cuvânt al Legislativului European, Jaume Duch. Acesta a explicat că Statele unite nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, iar Parlamentul European i-a cerut Comisiei să adopte o suspendare temporară a scutirilor pentru cetăţenii americani. 

"Pentru că Executivul Comunitar nu a luat o decizie în termenul legal cerut, Parlamentul European a decis să se adreseze Curții de Justiție a UE (...) pentru a se asigura că legislaţia europeană este aplicată pe deplin", a mai arătat Duch. 

Eurodeputaţii au cerut, în repetate rânduri, Comisiei Europene să adopte măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea totală a vizelor între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Programul american Visa Waiver permite călătorii de peste 90 de zile în SUA fără viză. Pentru a putea accede la program, Congresul american trebuie să se pronunţe în acest sens sau rata de refuz a acordării vizelor în statele candidate trebuie să fie mai mică de 3%. Potrivit datelor Ministerului de Externe de la Bucureşti, rata de refuz a scăzut în România de la 11,76% în 2017, la 10,44% în 2018 şi la 9,11% în 2019.


Şefa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Oana Ursache, a avut o serie de video-conferințe cu ambasadorii și cu reprezentanții misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale României din Ucraina, Ungaria, Serbia și Albania. Discuțiile au vizat politicile dedicate minorităților românești din aceste țări precum și necesitatea continuării programului de burse destinate elevilor etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina. Secretarul de Stat a reiterat dorința Departamentului de a continua derularea acestui program ca parte a angajamentului asumat de statul român de a-i sprijini pe toți conaţionalii din afara granițelor să își păstreze identitatea lingvistică. De asemenea, Oana Ursache a subliniat nevoia cooptării centrelor universitare din vestul României în proiectele derulate de asociațiile românilor din Ungaria şi importanța păstrării limbii materne la nivelul familiei și al comunității. DRP le-a transmis reprezentanților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare că va încuraja creșterea capacităților organizaționale existente la nivelul mediului asociativ românesc din regiunile istorice, în special în ceea ce privește accesarea de fonduri nerambursabile oferite de guvernul de la Bucureşti.


Un material video despre românce care s-au făcut remarcate în ultimele secole, atât în țară cât și peste hotare, în cinematografie, muzică, diplomație, modă, design, balet, teatru, arte vizuale şi știință va fi prezentat online începând din 7 martie de reprezentanţa la Istanbul a Institutului Cultural Român. Filmul realizat în limba turcă, cu subtitrare în română, este difuzat cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Femeii. Printre româncele celebre prezentate în film se numără Maria Tănase, Anna de Noailles, Florica Sas, Nadia Gray, Nina Cassian, Irene Ghica, Sylvia Sydney, Elvira Popescu, Martha Bibescu, Ana Cumpănaș şi multe altele. Proiectul poartă semnătura artistului vizual şi criticului de artă Cosmin Năsui, iar la realizarea sa ICR Istanbul a colaborat cu poetul, traducătorul, jurnalistul şi profesorul Mesut Șenol, care a asigurat dublajul în limba turcă. Materialul video va putea fi urmărit pe pagina de Facebook și canalul Youtube ale ICR Istanbul.


www.rri.ro
Publicat: 2021-03-05 12:05:00
Vizualizari: 306
TiparesteTipareste