Accesul la locuinţe decente şi la preţuri abordabile pentru toţi

accesul la locuinţe decente şi la preţuri abordabile pentru toţi Accesul la locuinţe decente şi la preţuri abordabile pentru toţi este o inițiativă a Parlamentului European care, printr-o rezoluție, solicită Comisiei Europene măsuri eficiente pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

În sesiunea de la finalul lunii ianuarie, Parlamentul European a votat o rezoluție referitoare la accesul la locuințe decente și la prețuri abordabile pentru toți. Acest demers a fost inițiat de Grupul Socialiștilor și Democraților, iar unul dintre  motive, de dată recentă, incidă faptul că, după declanșarea pandemiei de COVID-19, recesiunea economică și pierderea locurilor de muncă pot crește și mai mult pe termen mediu, costurile suplimentare pentru locuințe, precum și numărul persoanelor fără adăpost din Uniunea Europeană. Nici în acest moment situația nu se prezintă mai bine, după cum a remarcat europarlamentarul Victor Negrescu, din Grupul  Socialiștilor și Democraților, care a votat această rezoluție.

"În primul rând costurile locuințelor au crescut foarte mult și, a achiziționa o locuință sau a plăti o chirie, mai ales în acest context, devine foarte dificilă. Foarte multe locuințe sunt supraaglomerate. România are cea mai mare rată în rândul statelor membre în ceea ce înseamnă supraaglomerarea locuințelor, deci aproape jumătate din locuințele existente în România sunt ocupate de foarte multe persoane, conducând la o supraaglomerare. Nu în ultimul rând, 4,3% din populația europeană nu are o locuință și sunt în jur de 700 de mii de persoane care, în fiecare seară, dorm pe stradă pentru că nu au acces la o locuință. Noi am considerat că este oportun să lansăm un plan de acțiune, la nivel european, cu măsuri concrete și să alocăm din banii europeni tocmai pentru a întâmpina aceste probleme și a oferi condiții de trai decente pentru cetățeni și accesul la locuințe adecvate."

            

Parlamentul European a propus un obiectiv ca, la nivelul Uniunii Europene, să se pună capăt lipsei de adăpost până în anul 2030. Prin această rezoluție, legislativul european invită Comisia să ia măsuri mai eficiente pentru a sprijini statele membre în reducerea și eradicarea lipsei de adăpost, ca prioritate în contextul planului de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. 


L-am întrebat pe europarlamentarul Victor Negrescu cum ar putea fi îndeplinit acest deziderat, ca toți cetățenii Uniunii Europene să aibă acces la locuințe decente, în condiții de pandemie în care la nivel european toate cheltuielile sunt minuțios analizate:

"Planul de Redresare reprezintă o soluție. Recomandările noastre din Parlamentul European sunt foarte clare! De exemplu, am putea să facem lucruri simple: să avem o bază de date cu locuințele accesibile, dar și o bază de date cu cele mai bune practici în domeniu. Ar fi bine să avem o evidență a locuințelor care nu sunt ocupate. Ar trebui ca autoritățile locale să fie sprijinite în a achiziționa locuințele neocupate pentru a le da o destinație socială. Ar trebui să investim în construcția de locuințe adaptate categoriilor care au dificultăți în a achiziționa o locuință, idei și proiecte care, poate, au mai fost implementate, dar nu într-o manieră coerentă la nivel național. Planul de Redresare și Reziliență ne-ar permite nouă să investim din respectivele sume tocmai pentru a face față acestei situații și, pe lângă planul de redresare, avem și bugetul european unde ar trebui să creăm un program de finanțare."

            

Poate fi realizat acest plan nu numai în mediul urban, ci și în mediul rural? Europarlamentarul Victor Negrescu: 

"În acordul pe care îl semnăm atunci când se lansează un nou program financiar european, noi trebuie să  spunem acolo unde vrem să ducem acești bani. În principiu, prin programul european dedicat dezvoltării mediului rural, am putea să alocăm bani pentru această zonă și aceste investiții, inevitabil, revin în economie. Atunci când modernizăm locuințe, construim locuințe noi, sprijinim sectorul de construcții care este extrem de important la nivel național și, ulterior, acest lucru are consecințe pozitive în economie. De fapt, inclusiv în raportul nostru vorbim despre beneficiile unor astfel de investiții, adică mai exact pentru fiecare trei euro investiți în îmbunătățirea condițiilor de locuit, doi euro ar fi recuperați sub formă de economii într-un an, ceea ce înseamnă nu doar generarea de creștere economică, dar și acumularea de economii, ca urmare a acestor tipuri de investiții, extrem de importante."

 

RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 05.03.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-03-05 10:59:00
Vizualizari: 435
TiparesteTipareste