SUPERPOVEȘTI din București

superpoveȘti din bucurești SUPERPOVEȘTI din București, un demers care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile din București

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, alături de Asociația Headsome Communication a lansat recent proiectul SUPERPOVEȘTI din București, un demers care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile din București. Copiii și adolescenții din capitală sau cei care învață în București sunt invitați să caute poveștile ascunse din istoria orașului. Le pot documenta în familie, în cadrul comunității locale, în cadrul școlii, prin dialog cu profesorii, în biblioteci, în librării, le pot găsi în documentele și materialele din spațiul digital, pentru ca mai apoi să le transpună în povești. Ideea este să se conecteze la istoria și poveștile orașului în care trăiesc și să ajute la păstrarea memoriei locului, povestind aceste legende mai departe. Inițiatoarea și coordonatoarea proiectului este Oana Boca Stănescu, manager cultural, fondatoarea Headsome Communication:

" Când am scris proiectul mi s-a părut că seamănă cu o creatură ciudată. Adică l-am scris jumătate din poziția de manager cultural, jumătate din poziția de mamă, pentru că am doi copii și tot ce ține de educația pentru lectură, de felul în care copiii înțeleg și relaționează cu poveștile mă preocupă. Și mă preocupă și dincolo de soarta celor doi copii ai mei, pentru că ei nu trăiesc într-un glob de sticlă, de aceea am și creat acest proiect. Ideea mi-a venit anul trecut când, împreună cu cei de la Compania de Librării București, m-am implicat într-un proiect entuziast care presupunea să plantam copaci într-o zonă a Parcului Tineretului din București. 

În timpul acestei acțiuni, domnul care coordona activitatea ne-a spus că urmează să ajungem în zona Valea Plângerii. Ne-am uitat unii la alții, câteva doamne păreau că știu despre ce este vorba, dar copiii care erau cu noi n-au înțeles mare lucru, nu știau unde e zona respectivă. Așa mi-am dat seama că nici eu, nici copiii mei, care au crescut în Parcul Tineretului, nu știm prea multe lucruri despre locul respectiv. Investigând în stânga și în dreapta mi-am dat seama că sunt multe povești și legende despre București pe care copiii care cresc în acest oraș nu le știu și așa m-am gândit că merită făcut un proiect pe tema asta. Și cum Ministerul Culturii organizează un concurs dedicat proiectelor legate de Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, am realizat că acest proiect, SUPERPOVEȘTI din București, ar fi legat tot de identitatea națională."


La începutul toamnei, în perioada 1-12 septembrie, copiii între 8 și 18 ani, împărțiți în trei mari categorii de vârstă, sunt așteptați să trimită poveștile lor către organizatori. Oana Boca Stănescu, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului SUPERPOVEȘTI din București.  "În primul rând, dorim ca prin acest proiect să-i stimulăm pe copii și tineri să se uite puțin în jur. Să mai lase telefonul și să descopere ce îi înconjoară. Să vorbească cu părinții, cu bunicii, cu prietenii și să înțeleagă că Bucureștiul este o creatură foarte mare și complexă și că Bucureștiul acesta este alcătuit din mici orașe. Să caute să înțeleagă și să afle care este istoricul unui loc și dacă descoperă o poveste interesantă să o documenteze din diverse surse, cărți, biblioteci, Internet, cu ajutorul profesorilor, există atâtea surse cu ajutorul cărora poți documenta un subiect în ziua de azi. După documentarea necesară sunt sigură că vor fi capabili să creeze o poveste, iar pe toți copiii curajoși care vor crea astfel de povești îi anunțăm că ni le pot trimite până la începutul lunii septembrie. "



RadioRomaniaInternational · 15.03.2021 - EVENIMENT CULTURAL

www.rri.ro
Publicat: 2021-03-15 15:32:00
Vizualizari: 805
TiparesteTipareste