Weekend la Muzeul Naţional de Artă Contemporană

weekend la muzeul naţional de artă contemporană Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (MNAC) nu încetează să surprindă.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (MNAC) nu încetează să surprindă. După vernisaje neconvenţionale, unele poate chiar prea disputate şi colecţii înnoite la fiecare jumătate de an sau instalaţii montru ce impresionează încă de la intrare, prins "în casă" de pandemie, MNAC a creat proiecte de apropiere a copiilor de muzeu. Au apărut astfel: "Arta Contemporană de la Plancton la Zbor Intergalactic", o serie de ateliere care ajută la înţelegerea expoziției Colecției MNAC, "Văzând Istoria. 1947-2007", dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general; "O noapte la muzeu", ateliere adaptate pe înțelesul celor mici care îi ajută să înțeleagă expoziția Colecției MNAC, "Văzând Istoria. 1947-2007", într-o formulă prietenoasă; "Artă prin Corespondență", un proiect ce alătură copii vârstiniclor, facilitând corespondenţa dintre generaţii, precum şi un proiect de lectură despre care vorbim mai în detaliu astăzi. Proiectul numit "Weekend la MNAC online: Seri de lectură pentru cei mici" îşi propune ca săptămânal să ofere spre lectură câte un titlu din biblioteca muzeului, trezind interesul celor mici pentru lectură, artă și, totodată, pentru dialog.


Astrid Bogdan, bibliotecar MNAC, ne-a spus povestea proiectului: "La finalul anului precedent am aşezat, alături de colegii mei, prima piatră de fundament a ceea ce numim "Seri de lectură la MNAC". Practic, în fiecare vineri, de la ora 19.00, ne strângem cu mic, cu mare, citim poveşti din biblioteca noastră, biblioteca muzeului. Treptat, încercăm să coloborăm sesiunile acestea, axate predominant pe lectură, cu mici intervenţii grafice din partea ilustratorilor de carte, precum şi cu intervenţii muzicale, astfel încât intervenţiile pe text, să prindă sunete şi culoare, de ce nu? Avem ocazia să descoperim unele titluri chiar sub lectura autorilor. Nu avem limită de vârstă, întrucât atelierele noastre sunt inclusive. Ne dorim totodată să ducem mai departe vechea cutumă a poveştilor spuse la gura sobei, acest program fiind gratuit. Şi avantajul organizării permanent în mediul online face să avem participanţi atât pe plan local, cât şi internaţional."


Un sprijin atât pentru autori de carte români, cât şi străini, după cum ne-a spus interlocutoarea noastră şi a adăugat:

"Dedicăm anumite seri de lectură şi cărţilor ce abordează subiectul recuperării copiilor cu autism sau altor probleme de dezvoltare, copii care au anumite abilităţi speciale. Noi am început cumva sinuos acest program în luna decembrie, cu titlul "Aiurea în tramvai" şi am continuat cu titlul "Introvest", care a strâns foarte mulţi cititori. În această perioadă, încercăm să aducem autorii aproape, astfel încât în fiecare vineri seară avem câte un autor care ne citeşte din opera sa."


Am întrebat-o pe Astrid Bogdan dacă se strâng mulţi participanţi la serile de lectură: "Sunt seri şi seri. Seri în care avem 30 de participanţi, seri în care avem mult mai mulţi, la un moment dat am avut aproape 70. Încercăm să organizăm acest eveniment săptămână de săptămână, dedicând serile celor mici, astfel încât am optat pentru un număr de 25 de participanţi, iar dacă sunt mai mulţi doritori, organizăm separat, în altă zi, seară de lectură."


Iar în urma participării, oamenii trimit mesaje încurajatoare, acestea şi numărul crescând de doritori fiind un imbold pentru a duce proiectul mai departe şi pentru a căuta noi şi noi titluri inedite. Astrid Bogdan a precizat că în urma descoperirii bibliotecii MNAC, ce este deschisă de luni până vineri în intervalul 13.30-17.30 şi în prima duminică a fiecărei luni, tot în acelaşi interval orar, au venit oameni dornici să o exploreze:  

i am fost nevoită să le citesc şi la bibliotecă şi asta m-a făcut să îmi doresc ca la un moment dat să organizăm aceste seri de lectură şi pe terasa muzeului, atunci când cadrul ne va permite. Dar o să rămânem şi în online, pentru că sunt mulţi utilizatori care preferă să ne fie alături din oraşul natal, şi nu mă refer doar la oraşele din România, ci şi la alte oraşe de peste hotare. Noi considerăm că orice tânăr poate ajunge prin lectură şi artă la o libertate electivă şi mai mult decât atât la formarea anumitor cutume autentice, pentru că noi pledăm pentru poveşti ce nu se prescriu."


O invitaţie căreia merită să îi dăm curs la ceas de seară.


www.rri.ro
Publicat: 2021-03-16 11:16:00
Vizualizari: 590
TiparesteTipareste