Și copiii afectați de Covid 19

Și copiii afectați de covid 19 Noul coronavirus afectează persoanele de orice vârstă, inclusiv copiii. Medicii îi sfătuiesc pe părinți să-i țină cât mai departe de locurile aglomerate și să respecte cu strictețe regulile de igienă.

De la începutul pandemiei, în urma cu mai bine de un an, în lume, peste 120 milioane de persoane s-au infectat cu noul coronavirus. Cum era de așteptat, virusul s-a propagat încet și în rândul copiilor. Chiar dacă ei par cea mai puţin afectată categorie în ceea ce privește infectarea, SARS-CoV-2 îi poate pune în pericol pe micuții care suferă de o serie de afecțiuni, în condițiile în care imunitatea lor este foarte scăzută. Astfel, există riscul de a dezvolta simptome severe sau complicaţii ale bolii. În aceste condiții, îngrijorarea medicilor se amplifică în România, unde tot mai mulţi copii ajung la spital cu Covid-19. 


La Spitalul Clinic de Copii "Victor Gomoiu" din Bucureşti se lucrează la capacitate maximă, precizează directorul medical al unităţii, Diana Ionescu  " Avem şapte paturi aprobate, şapte paturi pline, plus tampoanele din fiecare secţie, care sunt pline de copii suspecţi, în aşteptarea rezultatului. Unii se pozitivează chiar şi în tampoane şi noi aşteptăm să le găsim un loc ori în secţia noastră, ori să-i putem transfera. Cazurile uşoare sau cazurile care au trecut de 48 de ore de tratament şi sunt stabilizate merg acasă. Tot ce oprim în secţia suport Covid sunt cazuri medii sau cazuri grave, cazurile uşoare se pot trata la domiciliu. Sunt în mare parte cazuri uşoare, dar există un val din ce în ce mai mare de cazuri medii.

Diana Ionescu subliniază că este extrem de important să fie anunţat medicul de familie imediat ce un copil prezintă semne de infectare, adică probleme respiratorii sau digestive. De asemenea, copiii cu simptome trebuie testaţi cât mai repede. Copiii infectați au avut febră, tuse, diaree, vărsături, dureri abdominale, dureri de cap sau dureri în gât în momentul diagnosticului. Ei pot prezenta, însă, și stări de oboseală, dureri musculare, iar, în cazurile mai severe, pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută. Covid-19 poate schimba rapid viața copiilor. 


Perturbările care afectează familiile, prieteniile, rutina zilnică și comunitatea largă pot avea consecințe negative asupra bunăstării, dezvoltării și protecției lor. Totodată, carantina și măsurile de izolare la domiciliu, închiderea școlilor sau restricționarea deplasărilor întrerup rutina lor și sprijinul social, generând stres suplimentar pentru părinți, care  trebuie să găsească alte opțiuni pentru îngrijirea copiilor. Studiile arată că anxietatea, stresul și incertitudinile sunt resimțite puternic și de copiii de toate vârstele și ele i-ar putea face mai vulnerabili la violență și perturbări de ordin psihologic. Deși au mecanisme proprii prin care fac față acestor emoții, copiii au nevoie să se simtă iubiți și sprijiniți acum mai mult ca oricând de părinți, pentru că ei sunt cei care le oferă sentimentul de siguranță și protecție.


www.rri.ro
Publicat: 2021-03-19 11:44:00
Vizualizari: 179
TiparesteTipareste