România la Jocurile Olimpice: Gimnasta Daniela Silivaş

românia la jocurile olimpice: gimnasta daniela silivaş Daniela Silivaș, triplă campioană olimpică la Seul, în 1988. A fost una dintre primele gimnaste pregătite la Centrul Olimpic din Deva.

Istoria gimnasticii românești este dominată de numele Nadiei Comăneci. Cu toate acestea, de la Nadia încoace, mai multe gimnaste de mare talent i-au călcat pe urme, iar unele au ajuns la un nivel de performanță deosebit. Între ele se află și Daniela Silivaș, triplă campioană olimpică la Seul, în 1988.


S-a născut în 1970, la Deva. A fost una dintre primele gimnaste pregătite la Centrul Olimpic din Deva, inaugurat în '78. Cel dintâi tehnician care s-a ocupat de ea a fost profesorul Ioan Cărpinișan. În 1980, Daniela Silivaș era deja campioană școlară a României. În 1982 se remarcă la Campionatele Naționale de junioare, câștigând medaliile de aur la individual compus, sărituri, bârnă și sol. Debutează victorios apoi în întrecerile internaționale, câștigând, la individual compus și la sol, la Cupa Mondială pentru juniori din Japonia.  În '84, la Europenele de juniori de la Rimini, din Italia, obține aur la bârnă și argint la paralele și sol.


Trece apoi la senioare, unde se va impune, la nivel mondial, ca gimnasta numărul unu a sfârșitului anilor '80. În '85, la Mondialele de la Montreal, câștigă aurul la bârnă. La Europenele din '87, de la Moscova, câștigă aproape tot ce se putea câștiga: aur la individual compus, paralele, bârnă și sol, precum și argint la sărituri. Urmează, în același an, Mondialele de la Rotterdam, unde se impune la paralele și sol. Cucerește, de asemenea, cu echipa României, titlul mondial pe națiuni.


În 1988 participă la singura olimpiadă din cariera sa - cea de la Seul. Acolo  a fost una dintre performele jocurilor, urcând de trei ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, respectiv la paralele, bârnă și sol. Își va adăuga în palmares și două medalii de argint: una la individual compus și una cu echipa. Ultima întrecere de top la care a luat startul a fost ediția din 1989 a Mondialelor, desfășurată la Stuttgart. Se va impune din nou la paralele, bârnă și sol, întregindu-și bilanțul cu un argint cu echipa. După retragerea din activitatea competițională, Daniela Silivaș s-a stabilit în Statele Unite, unde este antrenoare de gimnastică. 



www.rri.ro
Publicat: 2021-03-23 10:22:00
Vizualizari: 523
TiparesteTipareste