Județul Brașov, lider în Regiunea Centru la absorbția fondurilor europene

județul brașov, lider în regiunea centru la absorbția fondurilor europene Brașovul este lider în Regiunea 7 Centru la absorbția fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură rutieră și proiecte de îmbunătățire a serviciilor de sănătate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că județul Brașov a ajuns campionul Regiunii Centru în atragerea de fonduri nerambursabile pentru modernizarea drumurilor şi pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate.

          

Adrian Veștea a subliniat că, de când se află la conducerea Consiliului Județean Brașov, din anul 2016, a făcut din accesarea banilor europeni o prioritate:

"Principala preocupare a CJ Braşov este atragerea de fonduri europene. Orice oportunitate de finanţare care poate exista, fie că vorbim de programe naţionale, fie că vorbim de fonduri europene, vom încerca să pregătim proiecte mature pe care să le implementăm atât pe infrastructura rutieră, cât şi pe infrastructura de sănătate. Ne propunem ca şi pentru exercițiul financiar viitor să putem accesa proiecte şi să păstrăm acelaşi trend pe care l-am avut în această perioada, de a deveni liderii Regiunii 7 Centru la accesarea de fonduri europene"

          

Adrian Veștea a explicat că atragerea fondurilor europene este esențială pentru dezvoltarea zonei întrucât fondurile din bugetul propriu sau al bugetului consolidat al statului au o altă destinație, cu linii obligatorii pe care trebuie să le respecți.
          

Doar în ultimii 6 ani, Brașovul a reușit să facă 257 de proiecte cu bani europeni. Fondurile atrase și investite pentru comunitate se ridică la 440 de milioane de euro.

          

Evident cele mai multe proiecte, finanțate din bani europeni, au fost elaborate de municipiul Brașov, iar edilii locali spun că majoritatea investițiilor derulate în ultimii ani în Brașov s-a făcut prin fonduri europene.

          

Printre cele mai importante proiecte, finanțate în mare parte prin Programul Operațional Regional, se numără cele care vizează mobilitatea urbană durabilă. Astfel, municipiul Brașov a mizat pe transportul verde. Prin centura ocolitoare a orașului, în lungime de 20 de km, în regim de autostradă, s-a scos traficul greu din oraș, s-a fluidizat circulația și s-au redus sursele de poluare.

           

De asemenea, prin cinci proiecte europene, ce însumează 110 milioane de euro, a fost înnoit transportul public trecându-se de la unul pe bază de motoare Diesel la unul ecologic.

           

La finalizarea acestor contracte, în Brașov vor fi 133 de mijloace de transport în comun ecologice, dintre care 51 de trolebuze, 72 de autobuze electrice și 10 electric hibrid.

          

Au fost alte proiecte prin care s-au creat și parcări ecologice și piste pentru biciclete.

          

Prin toate aceste investiții Brașovul a reușit să realizeze cel mai amplu proiect de mobilitate urbană cu bani europeni și are șanse ca la sfârșitul acestui an să fie primul oraș din România cu transport verde.


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 23.03.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-03-23 09:46:00
Vizualizari: 483
TiparesteTipareste