Schimbări în structura anului școlar

schimbări în structura anului școlar Pe fondul valului trei al pandemiei de Covid-19, vacanţa de primăvară a elevilor români se extinde de la 2 aprilie la 4 mai.

Vitregit și el, ani la rând, asemenea sistemului sanitar, învățământul românesc a avut serios de suferit de pe urma pandemiei de Covid-19. Victimă a subfinanțării și a lipsei de viziune a unora dintre miniștrii care s-au perindat, în timp, în fruntea acestui domeniu, Educația a fost una dintre Cenușăresele sistemului public. Noul coronavirus nu a făcut decât să acutizeze problemele pe care școala le avea deja. Spre deosebire de alte state europene, România a preferat să țină aproape un an copiii acasă, privilegiind învățământul online, pe care elevi, dascăli și părinți l-au descoperit abia cu această ocazie, de unde și sincopele inerente unui astfel de demers! Nu puțini au fost cei care au tras multiple semnale de alarmă că şcoala făcută doar pe computer este obositoare, ineficientă şi nesustenabilă pe termen lung. 


Dramatică a fost situația a numeroşi elevi în special din mediile defavorizate care nu au avut deloc acces la educaţie, pentru simplul fapt că nu au avut laptopuri sau tablete și nici conexiune la internet. Dacă predecesoarea sa, Monica Anisie, a privilegiat online-ul, actualul ministru al Educației vede lucrurile diferit : într-un interviu recent pentru Radio România, Sorin Cîmpeanu recunoștea că învățământul românesc nu este pregătit, din multe perspective, să funcționeze integral în spațiul virtual și susţinea că şcolile trebuie să fie închise ultimele, doar dacă situaţia epidemiologică o impune. «Şcoala este un element esenţial. Absenţa din şcoală generează foarte multe pierderi pe toate palierele» - spunea, în interviu, Sorin Cîmpeanu. Or, abia redeschise fizic pe 8 februarie, după aproape un an de activitate la distanță, unitățile de învățământ riscă, din nou, să pună lacăte pe porți în contextul valului trei al pandemiei. Pentru a evita un astfel de scenariu, ministrul Cîmpeanu a propus ca vacanţa de primăvară să fie prelungită, astfel încât să cuprindă atât Paştele catolic, cât şi pe cel ortodox. Elevii vor sta, deci, o lună acasă, între 2 aprilie şi 4 mai, în acest fel, fiind reduse deplasările în perioada când specialiştii anticipează un nou vârf al îmbolnăvirilor. 

Altfel spus, pentru elevi, cu excepţia celor din anii terminali, semestrul al doilea se va încheia mai târziu - pe 2 iulie, în loc de 18 iunie. Examenele pentru Evaluarea Naţională, de trecere în clasa a IX-a de liceu, vor fi decalate între 5 şi 8 iulie. În schimb, Bacalaureatul va rămâne la data stabilită, probele scrise urmând să aibă loc, cu prezență fizică, între 28 iunie şi 1 iulie, ceea ce va atrage, după sine, o admitere în învăţământul superior organizată, ca întotdeauna, în vară. Școlile vor rămâne deschise şi în localităţile în care incidenţa cazurilor de Covid-19 depăşeşte 6 la mia de locuitori, iar trecerea la cursuri exclusiv online se va face numai după ce în acele zone este instituită carantina.


www.rri.ro
Publicat: 2021-03-24 11:44:00
Vizualizari: 304
TiparesteTipareste