70 de ani de tinereţe

70 de ani de tinereţe Cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, este fabrica HORA, din Reghin, care în acest an aniversează 70 de ani de la înfiinţare.

Cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, este fabrica HORA, din Reghin, care în acest an aniversează 70 de ani de la înfiinţare. Deşi pandemia a adus schimbări în ceea ce priveşte comenzile de instrumente muzicale, fabrica a reuşit să scoată pe piaţă, în perioada de pandemie, trei noi produse. Indiferent ce domeniu de activitate ai, trebuie sa te adaptezi la economia de piaţă, ne-a spus Dorin Man, director tehnic, explicând cum funcţionează producţia de instrumente muzicale aici:  

"Fabrica noastră a dezvoltat trei linii mari de producţie: o linie de chitară, tot ceea ce înseamnă  chitară, o varietate foarte mare - mărime 1/4, până la 4/4 şi într-o diversitate foarte mare, adică este vorba de speciile lemnoase utilizate, de calitate, de structură, tot ceea ce înseamnă registru. O altă linie e linia de instrumente cu arcuş: viori, viole, violoncei, contrabaşi, şi eventual alte instrumente cu arcuş, cum ar fi psalterul. Această linie produce o gamă largă de instrumente cu arcuş, iar când zic gamă largă mă refer tot la speciile lemnoase, structură, culori şi calitate. Avem diferite calităţi pentru toate instrumentele, pornind de la începători, avansaţi, profesionişti, maeştri. 

O a treia linie care a fost creată cu scopul de a mari diversitatea datorită contextului pieţei internaţionale, este linia de instrumente etno. Instrumentele etno sunt instrumente specifice anumitor comunităţi. Aici apare exemplul Balalaika, pentru Rusia, Domra, pentru Rusia, Psalter, Germania,  Bouzouki, irlandez, mandoline, naiuri, naiuri româneşti, naiuri peruane, instrumente muzicale pentru persoane cu dizabilităţi. În acest context, având în vedere că pandemia a redus cumpărarea de instrumente muzicale de tipul ghitare sau viori, unde aveam şi o concurenţă puternică, Asia, am încercat să dezvoltăm linia de instrumente etno. În felul acesta am dezvoltat încă trei produse, cum ar fi cajonul, un instrument de percuţie, apoi vioara cu goarnă, care este specifică zonei Bihorului şi am îmbunătăţit chitare electrice. Am scos pe piaţă două tipuri de chitare electrice solo."


L-am invitat pe Dorin Man să ne vorbească despre fiecare dintre aceste produse de nişă:  "Vioara cu goarnă are un istoric aparte. A fost o combinaţie a unui domn Stroh, care a alăturat vibraţia corzii cu vibraţia unui dispozitiv special şi a fost amplificată printr-o goarnă şi nu printr-o cutie acustică, aşa cum este vioara. La vioară coarda vibrează, produce un sunet care iată, aici avem o amplificare, care dă timbru şi dă volum acelei vibraţii. E un produs pe care nu îl face multă lume în serie."


Apoi am aflat povestea ajonului, un instrument de percuţie, o percuţie latino, care se practică în diverse săli de concerte. Este un instrument reuşit şi la un preţ de cost acceptabil pentru orice iubitor de percuţie, după cum ne-a spus Dorin Man, Director tehnic:  "Cajonul este un instrument de percuţie, adică o cutie din lemn, de mărimea unui taburet, pe care se asază persoana care vrea să cânte, adică să scoată sunete prin percuţie, şi bate într-un anumit mod o laterală a cajonului. El este un paralelipiped cu şase feţe, dar se bate pe o singură faţă, o faţă care pe interior are montate nişte corzi cu o anumită structură, ca să scoată un anumit sunet. Nu este pur şi simplu o vibraţie a lemnului, ci o combinaţie între vibraţia lemnului atins de nişte corzi. Şi în acest fel se pot obţine diverse combinaţii de sunete."


Tot la HORA se fabrică chitare electrice cu 6 corzi, cu finisaje cu totul deosebite pe care, până acum, puţini le-au văzut, şi aceste chitare vin să dea o nuanţă şi o nouă linie de modă în lumea chitariştilor. Datorită aparaturii electrice folosite şi datorită formelor mai complexe, create cu maşini numerice cu mobilitate mare, acestea sunt realizate după ultimele cerinţe ale marilor chitarişti şi vin să aducă un plus de valoare fabricii.


O poveste cu şi despre muzică şi despre cum 70 de ani de existenţă se menţin cu mult suflu tânăr.


www.rri.ro
Publicat: 2021-03-30 16:16:00
Vizualizari: 318
TiparesteTipareste