O viziune pe termen lung pentru zonele rurale

o viziune pe termen lung pentru zonele rurale Comisia Europeană ar rezolva două obiective printr-o viziune pe termen lung pentru zonele rurale. Primul ar fi dezvoltarea economică a mediului rural și al doilea ar fi crearea unei complementarități între sat și oraș.

Starea zonelor rurale preocupă blocul european în măsura în care nivelul de trai al tuturor cetățenilor europeni trebuie să fie așezat pe principii egale. 

"O viziune pe termen lung pentru zonele rurale" este titlul intervenției pe care europarlamentarul Daniel Buda, din grupul popularilor europeni, a avut-o în plenul legislativului comunitar. Dificultățile majore pe care zonele rurale le au în acest moment, la care s-au adăugat și efectele pandemiei de Covid-19, au făcut ca viitoarea strategie de dezvoltare să le includă și pe acestea. 


Daniel Buda a dat detalii despre inițiativa sa: "Această intervenție s-a datorat ca urmare a faptului că sub acest aspect avem o problemă extreme de spinoasă la nivelul Uniunii Europene cu ceea ce înseamnă depopularea spațiului rural. Am cerut practic Comisiei Europene să vină cu o viziune proprie în care să găsim soluțiile pentru a putea să combatem acest fenomen de depopulare a spațiului rural și să-l menținem mai departe vital. În momentul de față avem de-a face cu o îmbătrânire excesivă sau o îmbătrânire accentuată a populației din zona rurală, ceea ce duce sigur la depopulare. 

De asemenea, o altă consecință este aceasta a abandonării terenurilor. În momentul de față discutăm de peste 5 milioane de hectare de teren arabil în Uniunea Europeană care se află în pragul abandonului, ca să spun așa. Sigur că este nevoie de o viziune și acțiune din partea Comisiei Europene. Acest lucru presupune să ținem cont de niște realități pe care le avem în zonele rurale, generate în primul rand de ceea ce înseamnă veniturile mai reduse pentru fermieri, comparativ cu alte populații active sau cu alte sectoare economice dacă discutăm despre industrie de exemplu, sau cu alte sectoare. Vedem că veniturile fermierilor sau din sectorul agricol sunt undeva la jumătate comparativ cu celelalte venituri din alte sectoare. 

De asemenea, condițiile foarte dificile în care își desfășoară activitatea foarte mulți fermieri generează o lipsă de atractivitate pentru aceștia și sigur că avem nevoi de soluții. Una dintre soluțiile pe care le-am văzut și pe care le văd este aceasta, pe lângă faptul că avem politica agricolă comună, cea care vine să sprijine fermierii, este să le ofere instrumentele financiare care să le permită să reziste pe piață. Este foarte important în același timp să avem în vedere și sinergia cu alte politici europene, ceea ce ar putea duce la atragerea și dezvoltarea unor investiții non-agricole în spațiul rural. Spuneam în intervenția mea că acest lucru ar permite foarte bine multă presurizare a spațiului urban dacă facem aceste investiții în spațiul rural. 

Pe de altă parte, am duce o populație activă în zona ruală. Nu în ultimul rând este foarte important și știu acest lucru din studiile care au fost prezentate, dezvoltarea internetului în bandă largă în zona rurală este esențială. Sunt foarte multe state membre ale Uniunii Europene care nu au acest internet în bandă largă, România este oarecum favorizată sub acest aspect. Evident că dezvoltarea rețelelor de infrastructură rutieră, infrastructură sanitară, infrastructură școlară sunt de natură să ducă la ceea ce înseamnă atractivitatea acestui spațiu rural."


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 26.03.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-03-26 09:29:00
Vizualizari: 398
TiparesteTipareste