În județul Alba

În județul alba Destinația noastră de astăzi se află în Transilvania și e încărcată de istorie, legende și plină de tradiții.

Destinația noastră de astăzi se află în Transilvania și e încărcată de istorie, legende și plină de tradiții. Județul Alba atrage cei mai mulți dintre turiști în special prin municipiul Alba-Iulia, o așezare cu monumente istorice importante și bine conservate, vestigii ale trecutului milenar. Din zona urbană, ne putem îndrepta spre Munții Apuseni. Aici putem practica escalada, alpinismul, putem vizita peșteri deosebite și, nu în ultimul rând, putem descoperi satul tradițional.

            

Violeta Nica, purtătoare de cuvânt la Consiliul Județean Alba spune că vorbim, cu siguranță, despre unul dintre cel mai atractive județe ale României. 

"Cu un potențial turistic deosebit, județul Alba se remarcă atât din punct de vedere al peisajului, de o frumusețe aparte, cât și din punct de vedere al istoriei, al culturii, al tradițiilor și obiceiurilor. Prin urmare, aici se practică diverse tipuri de turism, cum ar fi turismul cultural și istoric, turismul verde, cel religios și, bineînțeles, turismul montan. Dacă vorbim despre turismul cultural și istoric, trebuie să începem cu municipiul Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina, cea mai reprezentativă fortificație de tip Vauban din România și una dintre cele mai importante din Europa, este principala atracție a orașului și a județului. Anual, zeci de mii de turiști vizitează cetatea, prezenta lor fiind numeroasă în orice anotimp. Schimbul de gardă, turul fortificațiilor, grupurile statuare, obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan sunt doar câteva dintre atracții, la care se adaugă festivalurile romane sau spectacolele în aer liber. Obiectivul principal este Catedrala Încoronării, alături de care se află Catedrala romano-catolică Sfântul Mihail. Tot în cetate turiștii pot vizita Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii, recent restaurată, clădire de o însemnătate istorică cu totul aparte pentru români, precum și Museikon, singurul muzeu al icoanei din România sau Biblioteca Batthyaneum."

            

Atracțiile culturale ale județului Alba sunt răspândite în tot județul, continuă Violeta Nica:

"În același registru, ajungem la Blaj, unde ar trebui să deschidem lista cu Câmpia Libertății, un loc de suflet pentru toți românii, și să continuăm cu Palatul Arhiepiscopal, construcție de secol XIII, Palatul Cultural sau cu Grădina Botanică deschisă în anul 1881, cea mai veche grădina botanică din lume, amenajată pe lângă o școală secundară. De asemenea, și Aiudul este un important centru cultural. Există în județul Alba o concentrație mare a monumentelor istorice de valoare națională, lista acestora, publicată în 2015, cuprinzând 686 de obiective. Două dintre acestea, Cetatea dacică de la Căpâlna, cea mai estică dintre "Cetățile dacice din munții Orăștiei" și situl rural Câlnic, catalogat în categoria "Situri sătești cu Biserici fortificate din Transilvania", sunt monumente istorice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Se fac demersuri pentru a înscrie pe această listă și Siturile Rimetea și Roșia Montană. Întâlnim în mediul rural un patrimoniu valoros prin originalitatea arhitecturii, în comune precum Arieșeni, Gîrda, Vidra, Avram Iancu, Albac, Mogoș, Ponor, Rîmeț, foarte cunoscute și colorate din acest punct de vedere."


Pe de altă parte, cadrul natural al județului Alba se remarcă, în primul rând, prin armonie. Violeta Nica, purtătoare de cuvânt la Consiliul Județean Alba. 

"Peisajele naturale pitorești reprezintă o ofertă bogată și variată, cu peșteri, stânci, cascade, chei, masive muntoase, iar aici trebuie să amintim: Râpa Roșie, Cheile Râmețului și Cheile Aiudului, Detunatele. Ghețarul de la Scărișoara este rezervație naturală de importanță europeană. Importante sunt și resursele balenoclimaterice de la Ocna Mureș, localitate pe care Consiliul Județean Alba dorește să o transforme într-o stațiune de top. Ar mai fi de văzut și Mocănița de pe Valea Arieșului sau terenul de golf de la Pianu, cel mai mare din țară. Peste 25% din teritorilul județului Alba are statutul de arie naturală. Pe acest fundament s-a dezvoltat turismul verde."


Unul dintre proiectele remarcabile ale Consiliului Județean Alba în vederea dezvoltării turismului este reabilitarea unui drum județean care străbate comunități izolate din Munții Apuseni, dezvăluind peisaje de-a dreptul spectaculoase. 

Violeta Nica: "Este vorba despre "Transalpina de Apuseni", un drum ce pleacă din Aiud și ajunge în satul Bucium, străbătând culmi de peste 1000 de metri altitudine. Șoseaua reface traseul drumului medieval din Țara Moților și este un drum cu multiple valențe. Este, în același timp, drumul vieții, legând între ele comunități tradiționale autentice, este drumul culturii, trecând prin locuri ce vorbesc de copilăria lui Agârbiceanu, este în același timp drumul istoriei, reluând în parte vechiul drum roman al aurului, și mai ales este drumul credinței, urcând pe culmile Trascăului până la porțile Mânăstirii Râmeț. Tabloul se poate completa cu turismul oenologic și gastronomic, aici fiind reprezentativ proiectul numit «Țara vinului»."


În județul Alba se pot practica turismul religios, dar și activ. Iubitorii sporturilor de iarnă vor găsi aici un loc perfect pentru o vacanță activă. Violeta Nica, purtătoare de cuvânt la Consiliul Județean Alba:

"Este o listă impresionantă a bisericilor și mânăstirilor din județul Alba intrate în circuitul turistic. Putem începe cu Catedrala Încoronării și cu Catedrala romano-catolică Sfântul Mihai din Alba Iulia și putem continua, pe scurt, cu Palatul Arhiepiscopal din Blaj, cu mânăstirile Rîmeț sau Ponor și, bineînțeles, cu bisericile de lemn din județul Alba, care constituie un adevărat tezaur. Pe de altă parte, munții reprezintă în județul Alba un adevărat spectacol. Pentru practicarea sporturilor de iarnă, avem domeniul schiabil Șureanu și stațiunea Arieșeni. Cel mai recent proiect de dezvoltare în zona Munților Apuseni face obiectul unui acord de asociere între Consiliul Județean Alba și Consiliul Județean Bihor, acord la care este așteptat să participe și Consiliul Județean Cluj, și care vizează, printre altele, dezvoltarea și promovarea turistică a zonei montane aflate la granița dintre cele trei județe."

            

Numărul de unități de cazare pentru turiști a crescut de aproape trei ori în ultimii zece ani, ajungând la o capacitate cumulată de peste 6.000 locuri. În oferta de cazare din județ predomină pensiunile agroturistice de mici dimensiuni, amplasate mai ales în zona Apusenilor.


RadioRomaniaInternational · Radio Tour - 01.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-01 12:43:00
Vizualizari: 540
TiparesteTipareste