CE -10 miliarde de euro pentru Consiliul European pentru Inovare, o iniţiativă unică în lume

ce -10 miliarde de euro pentru consiliul european pentru inovare, o iniţiativă unică în lume Comisia Europeană a lansat în martie Consiliul European pentru Inovare (CEI), o noutate a programului Orizont Europa, care are ca scop extinderea întreprinderilor nou-înființate și a întreprinderilor mici și mijlocii, inovatoare.

Comisia Europeană a lansat în martie Consiliul European pentru Inovare (CEI), o noutate a programului Orizont Europa care va beneficia de un buget de peste 10 miliarde EUR  pentru perioada 2021-2027. CEI are ca scopdezvoltarea și extinderea întreprinderilor nou-înființate și a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) inovatoare. Consiliul European pentru Inovare valorifică experiența și rezultatele obținute în cursul etapei sale pilot din perioada 2018-2021, când peste 5.000 de IMM-uri și de întreprinderi nou-înființate, precum și peste 330 de proiecte de cercetare, au beneficiat de 3,5 miliarde EUR.Potrivit Comisiei Europene, CEI combină cercetarea în domeniul tehnologiilor emergente cu un program de accelerare și cu un fond de investiții special, Fondul Consiliului European pentru Inovare. Executivul comunitar subliniază că CEI prezintă câteva particularităţi care îl fac unic în lume. 


Care sunt ele ne spune Ionuţ Marcu,expert în cadrul Institutului European din România (IER):

"Sunt 4 elemente care fac acest Consiliu European pentru Inovare să fie unic. In primul rând aşa-numitul  instrument Accelerator, care va fi o formă de finanţare a Intreprinderilor Mici şi Mijlocii, inclusiv cele nou înfiinţate, care nu va fi legat de un calendar foarte strict, va fi un proces simplificat care va permite acestor IMM-uri să solicite finanţare în orice moment au nevoie. In al doilea rând va exista o echipă de administratori ai programelor care va elabora şi va implementa viziunea generală cu privire la dezvoltarea tehnologiei şi a inovării, oferind mai mult sprijin în anumite domenii considerate prioritare. In al treilea rând va exista un program de finanţare a tranziţiei, practic, de a face tranziţia de la rezultatele cercetarii în inovare concretă în mediul economic sau în alte domenii. Si nu în ultimul rând vor exista şi măsuri de susţinere a femeilor inovatoare, în special, în poziţiile de leadership. Dincolo de acel instrument Accelarator care se adreseaza IMM-urilor va exista şi un aşa-numit instrument Pathfinder, este folosit pentru echipele multidisciplinare de cercetare, cu o valoare de 300 de milioane de euro." 


Odată cu lansarea a fost publicat primul program de lucru anual al CEI, care deschide oportunități de finanțare în valoare de peste 1,5 miliarde EUR în 2021. In plus, Consiliul European pentru Inovare îi va premia pe cei care modelează viitorul inovării în Europa. Astfel, femeile antreprenoare din UE și din țările asociate la programul Orizont Europa, care au creat companii de succes și au introdus inovații pe piață vor fi recompensate cu Premiul UE pentru femeile inovatoare. Premiul pentru Capitala europeană a inovării (iCapital) recunoaște importanța orașelor în modelarea ecosistemului local de inovare și promovează inovarea revoluționară. In 2021 s-a introdus o nouă categorie, Cel mai inovator oraș european care se adresează orașelor cu o populație cuprinsă între 50.000- 250.000 de locuitori.


RadioRomaniaInternational · ALO, BRUXELLES? 31.03.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-03-31 10:38:00
Vizualizari: 626
TiparesteTipareste