Info Business

info business Deficitul bugetar, în România, a urcat la 1,14% din Produsul Intern Brut după primele două luni ale acestui an, precizează Ministerul Finanţelor Publice de la București.

Deficitul bugetar, în România, a urcat la 1,14% din Produsul Intern Brut după primele două luni ale acestui an, precizează Ministerul Finanţelor Publice de la București. Acesta se cifra la 0,33% din PIB în ianuarie 2021 şi la 0,73% din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut. Între întâi ianuarie și 28 februarie, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 4,1% față de nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Potrivit sursei citate, majoritatea categoriilor de încasări, respectiv venituri fiscale, contribuţii de asigurări, venituri nefiscale şi fonduri europene, au înregistrat evoluţii nominale pozitive.

            

Ministrul român al Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a subliniat, în cadrul reuniunii informale a miniştrilor de resort din statele UE, că un sistem feroviar ecologic şi eficient din punct de vedere energetic are un rol important în decarbonizarea transporturilor. El a menționat că  România şi-a aliniat obiectivele strategice cu politicile ecologice europene, iar proiectele propuse în Programul Operaţional Transport şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reflectă aceste obiective. Ministrul  român al Transporturilor le-a transmis celorlalţi miniştri de resort că România propune dezvoltarea unui sistem feroviar echilibrat, eficient economic şi energetic, competitiv, prin investiţii în reabilitarea şi modernizarea semnificativă a infrastructurii feroviare naţionale şi transfrontaliere, în cadrul reţelei TEN-T, şi modernizarea parcului de material rulant. De asemenea, se urmăreşte conectivitatea transportului feroviar cu celelalte moduri de transport, inclusiv cu transportul urban şi suburban, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, reluat de Agerpres.

            

Producţia de gaze a României va ajunge în acest an la 8,6 miliarde de metri cubi, faţă de 11,2 miliarde în 2016. Vom importa din ce în ce mai mult, dacă nu vor fi extrase gazele din Marea Neagră, a declarat Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, într-o conferinţă de specialitate. Anul trecut, din cauza pandemiei şi a scăderii preţului petrolului, toate companiile mari şi-au redus investiţiile şi nu au mai săpat sonde, iar efectele se vor vedea în următorii trei ani. "Este foarte important să avem în acest an o decizie politică în ceea ce priveşte continuarea investiţiilor din Marea Neagră", a subliniat oficialul  Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

            

Legea offshore va fi modificată până la finalul acestei sesiuni parlamentare, adică în vară, a declarat ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, rugându-i pe investitorii care aşteaptă această lege pentru a debloca investiţiile să mai aibă răbdare. "Ne propunem ca tranziţia energetică să o facem cu gaze naturale, dorim să scoatem gazele din Marea Neagră, dorim să găsim noi rezerve, deci modificarea Legii offshore este o prioritate pentru stimularea investiţiilor în acest sector", a precizat oficialul guvernamental într-o conferință online pe teme de energie. În acest moment, firmele ExxonMobil şi OMV Petrom explorează în Marea Neagră un perimetru de mare adâncime cu rezerve de gaze estimate mai multe zeci de  miliarde de metri cubi. ExxonMobil a anunţat însă, în urmă cu un an, că vrea să se retragă din România, iar OMV Petrom a precizat că va  continua investiţia doar într-un cadru legislativ şi de piaţă stabil, subliniind că decizia depinde de modificarea Legii offshore.

RadioRomaniaInternational · Info Business - 01.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-01 11:00:00
Vizualizari: 1184
TiparesteTipareste