Noi soluții energetice în zona Carpaților

noi soluții energetice în zona carpaților Universitatea de la Suceava și alte instituții similare din Ucraina, Ungaria și Slovacia sunt implicate într-un proiect transfrontalier legat de eficiența energetică clădirilor.

Aproximativ un milion de euro este finanțarea europeană de care beneficiază Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava pentru implementarea unui proiect transfrontalier. Implicate sunt mai multe instituții de învățământ superior, organizații neguvernamentale și administrații publice locale. Titulatura inițiativei este "Noi soluții energetice în zona Carpaților". Nimerite sunt câteva informații oferite de domnul  Constantin UNGUREANU, sef lucrari dr. ing., director al proiectului:


Care este scopul demersului?


"Scopul este unul bine definit, cel de a promova eficiența energetică și a surselor regenerabile de energie. În primul rând, dorim să facem lucrul ăsta prin educație și activități practice în comunități, în regiunile de frontieră ale celor patru state, respectiv Ucraina, Ungaria, Slovacia de unde avem Universitatea din Kosice.

Am încheiat niște parteneriate de colaborare cu o serie de comunități. Fiecare partener are în vedere acest lucru și noi, ca univeristate, am început colaborarea cu comuna Șcheia  din Suceava, orașul Liteni și comuna Vama. Prin intermediul acestor comunități, transmitem populației acestora o serie de informații, bineînețles, în legătură cu posibilitățile de implementare a unor soluții energetice noi și acest lucru, deocamdată, îl facem prin intermediul unor workshopuri. Fiecare partener va trebui să dezvolte laboratoare energetice care vor fi la dispoziția populației din comunitățile respective, la dispoziția tuturor celor interesați, în ideea de a le oferi sprijin atunci când doresc implementarea unor asemenea măsuri de eficiență energetică.

Noi am și început lucrul cu aceste comunități, le-am oferit sprijin în acest sens, mai exact, să-i ajutăm prin realizarea unor audituri energetice la o parte din clădirile pe care le au și, în felul acesta, bineînțeles, atingem unul din multele scopuri ale proiectului în derulare."


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 02.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-02 07:15:00
Vizualizari: 106
TiparesteTipareste