Producătoarea Anda Ionescu, selecționată în programul Berlinale Talents

producătoarea anda ionescu, selecționată în programul berlinale talents Trei cineaste din România - producătoarea Anda Ionescu, directoarea de imagine Boróka Biró și actrița Marina Palii - au participat anul acesta la atelierul Berlinale Talents, desfășurat în cadrul Festivalului de Film de la Berlin (1-5 martie 2021).

Trei cineaste din România - producătoarea Anda Ionescu, directoarea de imagine Boróka Biró și actrița Marina Palii - au participat anul acesta la atelierul Berlinale Talents, desfășurat în cadrul Festivalului de Film de la Berlin (1-5 martie 2021). 


Invitată la Club Cultura este Anda Ionescu, producătoare a patru filme româneşti care au avut premiera mondială în 2020 în festivaluri internaționale: "Mia îşi ratează răzbunarea", de Bogdan Theodor Olteanu, "Otto Barbarul", de Ruxandra Ghiţescu, "Noi împotriva noastră", de Andra Tarara și "Tatăl nostru", de Andrei Dăscălescu. Anda Ionescu a luat contact cu cinematografia ca industrie pe când studia în Danemarca, la Universitatea din Aarhus. Acolo a fondat Aarhus Short Film Challenge, un festival de filme de scurtmetraj care îi încuraja pe studenți şi absolvenți să realizeze filme independente. În aceeași perioadă a creat, împreună cu câțiva prieteni pasionați de cinema, FilmSense, o asociaţie concentrată pe programe educaţionale şi pe dezvoltarea unei platforme de promovare a cinematografiei. În 2016, a lucrat cu o echipă internațională la o miniserie SF, care s-a filmat în Qatar. După această experiență, a lucrat ca producător la cele patru filme care au avut premiera în 2020, implicându-se în dezvoltarea şi finanţarea lor. Am vorbit cu Anda Ionescu despre selecția în atelierul Berlinale Talents și despre cele patru filme românești lansate anul trecut la care a fost producătoare. Berlinale Talents, eveniment al Festivalului Internațional de Film de la Berlin, a reunit anul acesta realizatori de film aflați la început de drum, pentru a le oferi atât o platformă unde au avut ocazia să întâlnească alți oameni din domeniu și să își creeze conexiuni, dar și un loc unde s-au bucurat de workshop-uri intensive cu invitați de renume. 


Anda Ionescu, producătoare: "A fost o săptămână care a concentrat foarte multă informație, lucruri noi, discuții, dezbateri, o săptămână foarte creativă. Este interesant să intri ca într-o bulă timp de 5 zile, în care de dimineață până seara ești implicat continuu în programe și trebuie să alegi între diversele oportunități pe care le ai la dispoziție ca să profiți cât mai mult de ce se întâmplă. A fost o experiență, ceva foarte aparte. O experiență importantă pentru toată lumea din industria filmului, dar pentru producători cu atât mai mult, pentru noi e esențial să stabilești legături cu alți producători, pentru că uneori este preferabil să produci un film având mai mulți parteneri. 

De aceea atelierele și evenimentele acestea sunt sunt foarte utile, reușesc să aducă oameni aproape, te ajută să găsești colaboratori pentru viitoarele proiecte, este important să duci lucrurile mai departe și să le faci la alt nivel. În același timp, datorită  Berlinale Talents, am avut acces la întâlniri și discuții cu regizori și artiști scenografi de la care ai foarte multe de învățat. A fost o oportunitate să poți povesti o oră cu artiști ca regizorul thailandez Apichatpong Weerasethakul sau documentarista Kirsten Johnson. Au fost câteva discuții foarte importante cu oameni cu care nu reușești oricând să iei contact, o oportunitate de dezvoltare pe foarte multe paliere."


Prin Tangaj Production, unde este asociată cu Anamaria Antoci, Anda Ionescu a produs două filme independente, adică fără finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC): "Mia îşi ratează răzbunarea", de Bogdan Theodor Olteanu, şi documentarul "Noi împotriva noastră", de Andra Tarara. La "Otto Barbarul", de Ruxandra Ghiţescu, a fost producător delegat prin Alien Film, iar la documentarul "Tatăl nostru", de Andrei Dăscălescu, a fost producător principal. 


Anda Ionescu, despre ce a motivat-o să se implice în proiectele respective: 

"Cred că am rezonat foarte tare cu poveștile și autorii lor. Înainte de a ajunge la cele două proiecte, al Andrei Tarara și al lui Andrei Dăscălescu, nu bănuiam că aș avea o inclinație pentru documentarele personale, dar mi-am dat seama că mă atrage zona asta. Însă toate cele patru proiecte m-au atras de la început, am simțit că sunt autentice, și cred că primul pas este să rezonezi la ce ți se propune. 

Ca producător trebuie să fii motivat, să-ți placă foarte mult ce faci și să crezi în proiectul respectiv până la capăt ca să se întâmple. Mi-am propus să fac proiecte cât mai diferite și să lucrez cât mai mult, să învăț, a fost energia asta de la început. Și lucrurile s-au legat și pentru că am cunoscut oamenii potriviți cu care să duc la sfârșit aceste proiecte. Mă bucur pentru că toate lucrurile astea mă interesau, îmi doream să văd cum se lucrează la un documentar, îmi doream să lucrez și cu regizori debutanți, dar și cu regizori cu experiență, aflați la al doilea sau al treilea film, ca Bogdan Theodor Olteanu și Andrei Dăscălescu. Așa că lucrul la aceste patru filme a fost o experiență complexă, fiind proiecte diferite. Și a fost intens și solicitant la un moment dat, pentru că toate aceste filme au avut premiera în același an. Dar a ieșit bine și sper că voi continua cu aceeași energie."

RadioRomaniaInternational · Club cultura 03.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-03 14:42:00
Vizualizari: 812
TiparesteTipareste