Suveranitatea digitală a Europei

suveranitatea digitală a europei În următorii zece ani, suveranitatea digitală a Europei devine un obiectiv strategic de atins pentru ca Uniunea Europeană să nu depindă de entități publice sau private.

La ultimul summit al Consiliului European, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii au adoptat o declarație în care au subliniat importanța unei piețe unice puternice, rezistente și funcționale. Astfel, liderii europeni au cerut Parlamentului european și Consiliului Uniunii să adopte acte legislative privind serviciile digitale, piețele digitale și guvernanța datelor. Transformarea digitală este vitală pentru redresarea europeană şi pentru bunăstarea cetățenilor iar suveranitatea digitală a Europei a devenit un obiectiv principal. "Busola digitală 2030" este calea pe care dezvoltarea Europei trebuie să meargă în următorii zece ani. În paralel cu dezvoltarea economică, strategia trebuie să includă o mai bună utilizare a potențialului datelor și tehnologiilor digitale, crearea de spații comune de date, acces la interoperabilitatea datelor, dezvoltarea inteligenței artificiale.


În 2020, Comisia Europeană a propus o reformă ambițioasă a spațiului digital și un set cuprinzător de norme noi pentru toate tipurile de servicii digitale. Platformele de comunicare socială, piețele online și alte platforme online care operează în Uniunea Europeană sunt vizate de măsurile legislative propuse. 


Mihai Sebe, expert în politici europene, a sumarizat conținutul strategiei "suveranitatea digitală a Europei": 

"În martie 2021, pe 9 martie, Comisia Europeană prezenta viziunea sa pentru transformarea digitală a Europei până în 2030. Este vorba despre așa-numita busolă digitală care urmărește dezoltarea digitală a Europei în următorul deceniu pe baza unor anumite repere-cheie cum ar fi abilități, politici de guvernare, infrastructuri și mediu de afaceri. Se dorește astfel sporirea competențelor cetățenilor europeni, se dorește crearea unor infrastructuri digitale sigure și durabile precum și digitalizarea serviciilor publice și transformarea digitală a întreprinderilor. 

Pe scurt, ideea este ca Europa să aibă capacitatea de a acționa într-o manieră independentă în lumea digitală fără de a depinde de diverse entități, publice sau private. Totodată, această competență digitală trebuie înțeleasă atât în termenul de mecanisme de protecție, dar și ca unelte pozitive care să ducă la dezvoltarea mediului digital, inclusiv a inovației în domeniu. În urma pandemiei a reieșit importanța digitalizării, fie că vorbim de telemuncă, comunicații sau de alte aspecte. A reieșit nevoia unui cadru unitar la nivel european pentru a promova aceste aspecte."


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 07.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-07 09:00:00
Vizualizari: 468
TiparesteTipareste