Vacanță în județul Tulcea

vacanță în județul tulcea Ne îndreptăm azi spre sudul României și ajungem în Dobrogea, unde ne așteaptă situri arheologice cu o istorie fascinantă, chei de o deosebită frumusețe, mănăstiri vechi de sute de ani și rezervația Biosferei Delta Dunării.

Ne îndreptăm azi spre sudul României și ajungem în Dobrogea, unde ne așteaptă situri arheologice cu o istorie fascinantă, chei de o deosebită frumusețe, mănăstiri vechi de sute de ani și rezervația Biosferei Delta Dunării. Vom porni din reședința de județ, Tulcea, supranumită "orașul de la porțile Dunării", către cele mai interesante atracții turistice ale zonei.


Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, spune că porțile de intrare în Delta Dunării, Murighiol, Mahmudia și Jurilovca, se află în aria județului Tulcea și că sunt și ele destinații în sine. Însă, cum ar arăta programul unui turist care ar dori să viziteze județul Tulcea? 

"L-aș caza pentru a petrece o zi în municipiul Tulcea, pentru a vedea obiectivele turistice de aici: Muzeul de Artă, Acvariul, Muzeul de Etnografie, Casa Avramide și multe altele locuri care pot acoperi o zi întreagă. Apoi, l-aș urca într-o șalupă, sunt destule mijloace de transport, atât ale operatorilor publici cât și privați, și aș merge în Delta Dunării. 

Cred că Sulina, Mila 23, Crișan și celelalte localități au pensiuni deosebite unde l-aș caza și de unde aș începe periplul către frumusețile Deltei Dunării. O plimbare în Delta Dunării ar fi o prioritară pentru a vedea tot ce e frumos. Nu putem vorbi despre o excursie de o zi sau două, fiindcă ar fi insuficiente. Pădurea Letea, Carormanul, Sulina și Farul Vechi de aici, în curs de finalizare ca obiectiv turistic, canalele din Delta Dunării, satele din Delta Dunării cu tradițiile lor și cu gastronomia locală, recunoscută în România și nu numai, ar oferi turistului ca trei zile să aibă o ședere plăcută și să rămână cu  amintiri deosebite din Delta Dunării. 

Putem include în program și bird-watching, plimbări cu lotca, cu bărci electrice sau cu bărci cu motoare de capacitate mică. Bineînțeles, turiștii vor fi însoțiți de ghizi. Am reușit să ridicăm ștacheta și în această zonă și să avem ghizi pregătiți, care pot oferi multe informații."


Toată lumea se raportează la perla coroanei, care este Delta Dunării, însă județul Tulcea poate oferi și alte destinații extraordinare, care ar merita să facă parte dintr-un pachet de vacanță. Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, ne recomandă și o excursie pe cei mai scunzi munți din România, dar și cei mai plini de viață, Munții Măcinului. Cu o istorie impresionantă, se consideră că au făcut parte dintr-un lanț muntos străvechi, cu altitudini de 3.000 de metri, care străbătea Europa de la vest la est. Din acesta au mai rămas martore colinele din Dobrogea, Scoția și Bretania. În prezent, aici, există mai multe trasee turistice, majoritatea fiind de dificultate medie. 

Horia Teodorescu: "Județul Tulcea poate oferi turiștilor o gamă diversificată de obiective turistice, o parte dintre ele unice datorită specificului zonei. Avem triunghiul mănăstirilor. Avem trei mănăstiri extraordinare: Mănăstirea Celic-Dere, Mănăstirea Saon și Mănăstirea Cocoș. De asemenea, cramele din județul Tulcea pot fi vizitate și ați putea începe cu Crama Măcin, pentru degustări, Crama Niculițel. Avem o serie de crame foarte importante, cu vinuri deosebite la Babadag, la Baia. Și nu putem uita Munții Măcinului. Din punctul meu de vedere, pot oferi turiștilor oportunități de petrecere a timpului liber: mountain bike sau drumeții. Sunt cei mai bătrâni munți ai României."


Una dintre caracteristicile distinctive ale județului Tulcea rămâne multiculturalitatea. Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean. 

"În acest sens, există de aproximativ trei ani în municipiul Tulcea o asociație de management al destinației, care a reușit să promoveze extraordinar de bine județul nostru. Această asociație, un ONG, s-a axat pe promovarea multiculturalității și a aspectului multietnic. Avem 16 minorități care conviețuiesc într-o armonie perfectă. Am fost dați ca exemplu de bună conviețuire și bună practică, inclusiv la nivel european. De aici, și componenta de gastronomie, de tradiții, de exemplu, ale lipovenilor, ucrainenilor, aromânilor, grecilor, italienilor."


Turismul rămâne o prioritatea a autorităților locale, aflăm de la Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. 

"La nivelul județului Tulcea, am avut o strategie realizată de Banca Mondială cu două componente importante pentru dezvoltarea județului. Prima este turismul. Astfel, am reușit să identificăm prioritățile prin care noi putem să contribuim și să dezvoltăm în mod special turismul. Asta a determinat susținerea marilor proiecte privind accesibilitatea. Mă refer la pod, drum expres, zona de sănătate, Spitalul Județean, aeroport. Un turist, trebuie să ajungă ușor la o destinație, în scurt timp, în condiții bune și cât mai ieftin. Acum mai avem un proiect pe care sper să-l putem derula în doi, trei ani, privind accesibilitatea în Delta Dunării: nave noi, prietenoase cu natura. Este un proiect de mare anvergură care cred că și el va ridica standardul turismului în județul Tulcea. Un lucru ne este clar: trebuie să facem ceea ce fac marile țări cu o istorie în industria turismului."


Invitația de final vă e adresată de către ghidul nostru de azi, Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean. 

"Orice ocazie de a vizita județul Tulcea, cu toată oferta pe care am încercat în timpul scurt pus la dispoziție să o prezint, nu trebuie ratată. Îi invit pe turiști cu tot sufletul la noi, fiindcă nu vor regreta, au lucruri extraordinare de văzut, așa că le adresez tuturor care ne calcă pragul un bun venit. Poate că, în doi ani, vom reuși să terminăm și această poartă de acces în Delta Dunării, Portul Tulcea. Acesta va îmbrăca haine noi prin investiția care se face."

            

Firmele de turism vă pot oferi prețuri actualizate ale programelor de vizitare și ale cazărilor. De asemenea, ar fi de reținut că primăvara este cel mai recomandat sezon pentru o vizită în Delta Dunării.www.rri.ro
Publicat: 2021-04-08 14:24:00
Vizualizari: 264
TiparesteTipareste