Romain Couderc din Marsilia (Franța)

romain couderc din marsilia (franța) Romain Couderc vine din zona Marsiliei, oraș în care a absolvit studii economice. A studiat și în Norvegia cu o bursă Erasmus, apoi a urmat un masterat în Aix-en-Provence în științe economice și științe politice.

Romain Couderc vine din zona Marsiliei, oraș în care a absolvit studii economice. A studiat și în Norvegia cu o bursă Erasmus, apoi a urmat un masterat în Aix-en-Provence în științe economice și științe politice. Din 2010 se află în România, iar povestea sa este una foarte interesantă:

 

“În cadrul masteratului pe care l-am urmat în Aix-en-Provence a trebuit să fac un stagiu de sfârșit de studii pentru trei luni și așa am venit în România. Nu știam aproape nimic despre această țară, doar foarte puțin și am ajuns într-un context special: era zăpadă de 30 de centimetri, era iarnă, iar eu, fiind din Marsilia, sunt obișnuit mai mult cu soarele. Am fost primit de o doamnă în cartierul Militari, o doamnă în vârstă de 70 de ani, dintr-o familie de intelectuali, care avea o bibliotecă foarte mare, cu multe cărți și care vorbea perfect franceza. Așadar, am fost primit foarte bine, am avut noroc și cu ea și cu alți români care au fost foarte deschiși cu mine.”

 

Acum, după mai mult de 10 ani de locuit aici, Romain vorbește foarte bine românește și s-a integrat perfect. După masterat, Romain a revenit în România și a lucrat într-o firmă de IT timp de cinci ani. Apoi a simțit nevoia unei schimbări și și-a luat un an sabatic, în care a călătorit în Asia. Întors în Europa, Romain a ales să continue să locuiască în România, însă a făcut o schimbare în carieră. Împreună cu un prieten, a pus bazele unei firme de produse bazate pe spirulină:

 

“Am avut noroc, pot să zic, pentru că atunci se putea călători destul de ușor în Asia. Am plecat cu un prieten cu bicicleta, am pornit de la Istanbul și am ajuns în Thailanda, în Bangkok, deci am trecut prin nouă țări. Am descoperit mai multe proiecte legate de sustenabilitate și drepturile omului și am vrut să ne concentrăm pe acestea, deoarece căutam inovație și proiecte inovative, care propun soluții pentru sustenabilitate. M-am întâlnit cu câțiva oameni care aveau ferme în agricultura rurală, în agricultura ecologică, permacultură, iar în Bangkok am cunoscut pe cineva care făcea spirulină pe acoperiș, spirulină artizanală. Mi s-a părut foarte interesant, pentru că eu deja de atunci consumam spirulină pentru sport, fiindcă aduce un aport destul de mare de proteine și elemente nutritive și m-a ajutat mult să am energie cu bicicleta. Când am văzut că se poate consuma și altfel, ca un ingredient, nu doar ca un supliment alimentar, mi-a atras atenția și am citit mai mult, am văzut că în România există o cultură de fitoterapie, că sunteți destul de deschiși la alimentația sănătoasă, exista o deschidere în acest sens.

Am ales cu un prieten, Florent Mathé, să deschidem o firmă, care se numește Spinoa și care promovează spirulina artizanală. Când am revenit în Europa, eram între Franța și România, am avut un timp de gândire, nu-mi era clar de la început, dar când am circulat între cele două țări, cred că am creat legături strânse cu prietenii și câțiva oameni care înseamnă ceva pentru viața mea aici în România, iar acest lucru a contat destul de mult. Viața în România este potrivită pentru stilul meu, mă simt bine aici, găsesc oameni primitori, am multe prietene și mulți prieteni și am avantaje destul de mari. În contextul actual, mi se pare o țară mai liniștită, oamenii sunt flexibili și deschiși la minte, au multe calități care mi se pare importante.”

 

Romain este un împătimit al bicicletei și al vieții sănătoase. Totuși, Bucureștiul nu este un oraș foarte prietenos din acest punct de vedere, iar Romain ar schimba câte ceva pe aici:

“Așa este, în ce privește bicicleta, infrastructura nu este foarte prietenoasă pentru bicicliști, sunt destul de multe gropi pe stradă și nu este punctul forte al Bucureștiului. Ar mai fi și faptul că, dacă fac o comparație cu Franța, pentru a deschide o firmă e mult mai rapid acolo. Serviciile publice, de exemplu cele pentru sănătate, sunt mult mai bine dezvoltate în Franța și sunt mult mai accesibile pentru cei vulnerabili. Aceste lucruri aș vrea să văd că se dezvoltă în România.

 

Ce apreciază aici invitatul nostru din această săptămână?

“Sunt mai multe. Așa cum spuneam mai devreme, cultura pentru fitoterapie care nu există prea mult în Franța, aveți o natură foarte frumoasă, o cultură bogată, îmi place și viața rurală, agricultura de grădină, legată de pământ mi se pare un lucru foarte bun și potrivit pentru perioada care urmează. În același timp, România este și în continuă dezvoltare, sunt multe oportunități, există și firme cu tehnologii avansate, progres tehnologic și în același timp o legătură cu pământul.“

 

Romain nu are deocamdată planuri să se mute din România, unde viața lui e destul de așezată și armonioasă. L-am rugat să facă, totuși, un exercițiu de imaginație și să-mi spună ce ar lua cu el dacă ar fi să plece de aici:

 

“Niște amintiri cu prietenii din perioada în care am venit a doua oară în România, după ce am terminat stagiul. Am ajuns într-un apartament al unor prieteni, al unor oameni care au devenit ulterior -și care sunt și acum- foarte buni prieteni ai mei. Era un apartament unde locuiau mai mulți studenți la Arte, care erau foarte deschiși și au fost mulți oameni interesanți care treceau pe acolo și am avut experiențe foarte plăcute cu acești oameni.“

 

 

RadioRomaniaInternational · Expat în România 08.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-08 16:09:00
Vizualizari: 826
TiparesteTipareste