Jurnal românesc – 09.04.2021

jurnal românesc – 09.04.2021   Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor şi regiunilor care prezintă risc epidemiologic ridicat şi pentru care, la revenirea în România, se impune carantina sau izolarea la domiciliu timp de 14 zile.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor şi regiunilor care prezintă risc epidemiologic ridicat şi pentru care, la revenirea în România, se impune carantina sau izolarea la domiciliu timp de 14 zile. De asemnea, cei care se întorc din statele cuprinse în "lista galbenă" au obligația să prezinte un test COVID-19 negativ la îmbarcarea în avion sau autocar. Cei care au fost testaţi negativ vor fi nevoiţi să petreacă doar 10 zile în izolare la domiciliu. Restricţiile nu li se aplică oamenilor care, la intrarea în România, fac dovada că au primit ambele doze de vaccin sau că, în ultimele 90 de zile, au avut COVID-19 și s-au vindecat. În prezent, 43 de state şi teritorii se află în zona galbenă, între care toate ţările vecine României, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, precum şi Italia, Franţa, Austria, Olanda, Cehia, Belgia, Suedia, Polonia şi Turcia. Noua listă intră în vigoare din 13 aprilie iar la actualizarea ei au fost utilizate datele publicate la 8 aprilie de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.


Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Oana Ursache, s-a întâlnit cu ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, cu care a discutat despre stabilirea unei colaborări între cele două instituții în beneficiul tinerilor sportivi români din afara graniţelor. DRP transmite că, în acest sens, cei doi demnitari au vorbit despre posibilitatea organizării unor evenimente sportive comune prin care să fie descoperiți viitori mici campioni români din străinătate. "Sportul este cel care, într-adevăr, are puterea de a ne uni, fie că suntem aici sau acolo. Iar desigur, talentele românești trebuie descoperite, indiferent de ce parte a graniței se află", a declarat Oana Ursache. În ultima perioadă, şefa DRP a avut o serie de întrevederi cu mai mulţi membri ai guvernului în încercarea de a găsi modalităţi prin care să vină în sprijinul conaţionalilor din străinătate şi să le furnizeze informaţii actualizate din domeniile de interes ale acestora.


A treia tranșă de vaccinuri din lotul de 200.000 de doze promise de preşedintele Klaus Iohannis va ajunge la Chișinău în scurt timp, în funcție de dinamica vaccinării în stânga Prutului, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Potrivit Radio Chişinău, diplomatul a afirmat că România va fi alături de Republica Moldova pe toată perioada pandemiei, şi a insistat ca ajutoarele oferite de București să fie repartizate uniform în toate raioanele, în regiunea transnistreană și în Găgăuzia. "România a donat, până la această oră, 77.000 de vaccinuri, transportul lor a fost făcut prin mecanismul de protecție al UE (...) din pâinea României am tăiat o felie consistentă pe care am oferit-o cu generozitate cetățenilor Republicii Moldova, indiferent dacă iubesc sau nu România", a afirmat Daniel Ioniță. Ambasadorul a spus că, deşi au fost primite numeroase solicitări din partea cetățenilor moldoveni, deținători şi ai cetățeniei române, de a deschide centre de vaccinare în incinta Ambasadei sau a consulatelor, acest lucru este imposibil. Prima tranşă de vaccinuri donate de România, 21.600 de doze, a ajuns la Chişinău pe 27 februarie şi le-a permis autorităţilor moldovene să înceapă imunizarea medicilor la 2 martie. Cea de-a doua tranșă a cuprins alte 50.400 de doze și a ajuns în stânga Prutului pe 27 martie.


Reprezentanţa la New York a Institutului Cultural Român anunţă că Alex Mirutziu, numit copilul teribil al scenei artei contemporane din România, se alătură altor 19 artiști europeni și new-yorkezi care vor lucra împreună, de la distanță, la realizarea unor creații prezentate online ca parte a proiectului UN/MUTE, organizat de Reţeaua Institutelor Culturale Naţionale din Europa -  EUNIC şi organizația Undercurrent. ICR New York transmite că inițiativa a fost lansată pe 12 februarie şi se va încheia pe 9 mai, de Ziua Europei. Printr-o serie de rezidențe virtuale, demersul îşi propune să faciliteze colaborarea între artiști aflați pe ambele maluri ale Atlanticului și depășirea, prin tehnologie, a neajunsurilor ce împiedică în pandemie exprimarea liberă a creativității și a spiritului de asociere.


RadioRomaniaInternational · Jurnal Romanesc 09.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-09 10:39:00
Vizualizari: 549
TiparesteTipareste