Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice în UE

plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice în ue Comisia Europeană a prezentat un ambițios plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice în Uniunea Europeană.

La sfârșitul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat un Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, scopul său general fiind de a stimula producţia şi consumul de produse ecologice, precum şi de a dezvolta în mod semnificativ acvacultura ecologică.

            

Pentru succesul acestui plan de dezvoltare a producției ecologice, Comisia Europeană are în vedere o monitorizare a progreselor înregistrate, monitorizarea realizată înpreună cu reprezentanți ai Parlamentului European, ai statelor membre și ai părților interesate. 


Am întrebat-o pe eurodeputate Carmen Avram din Grupul Socialiștilor și Democraților, membră a Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, cum se vede acest plan de acțiune pentru dezvoltarea produciei ecologice în Uniune, din partea legislativului european: 


"Pe de o parte, este o necesitate! Va fi foarte complicat pentru toți fermierii europeni, dar în special pentru cei ai României pentru că toate aceste ținte care se fixează pentru anul 2030, de exemplu, cum ar fi 25% din suprafața agricolă europeană să fie cultivată în regim organic, va fi greu pentru anumite state, și România este printre aceste state. România va trebui să aibă, să facă un efort extraordinar să atingă această țintă de 25% pentru că, spre deosebire de alte state, în acest moment stăm foarte rău la cultura organică, adică în România este de 2,4%, adică 300 de mii de hectare. 

Sunt alte țări care la 12%, la 15%, țările nordice stau foarte bine, deci noi va trebui să atingem, plecând de la 2,4, să atingem 25%. Acesta este și motivul pentru care Comisia Europeană a lansat planul european pentru agricultura ecologică penru ca el să ajute statele membre printr-o serie de măsuri, 23 la număr, care să vizeze stimularea consumului, din nou România stă foarte prost la consum deși există foarte multe voci care vor mai multă hrană sănătoasă, practic când ajungem în magazine vedem că nivelul consumului nu este la fel de ridicat ca pretenții ale celor care vor hrană sănătoasă și este nevoie să stimulăm acest consum, și Comisia Europeană încurajează asta. După aceea, trebuie încurajată sporirea producției și încurajarea sustenabilității sectorului, într-o creștere echilibrată a agriculturii. "

            

În cadrul acestui plan de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, executivul european va crește nivelul d efinanțare, după cum a remarcat erodeputata Carmen Avram:

"Dacă facem o comparație, în actuala Politică Agricolă Comună, se acordă pentru această agricultură organică doar 7,5 miliarde de euro, iar în noua reformă se vor pune la dispoziție 58 de miliarde de euro pentru o perioadă de 4 ani, între 2023 și 2027, bani care sunt destinați sectorului organic. Și atunci când Comisia pune la dispoziție atât de mulți bani, și când se gândește că 2030 este foarte aproape, mai avem 9 ani până acolo și are tot interesul să stimuleze acest consum de hrană organică și prin urmare producția de alimente organice, Comisia are tot interesul să verifice dacă statele membre respectă felul în care se vor cheltui banii, dacă îi direcționează acolo unde este cea mai mare nevoie de ei pentru că ea își dorește ca în 2030 să fie anul în care va putea să declare că 25% din producția agricolă a Uniunii Europene este organică. 


Problema noastră este cum vom face acest lucru? Cum va reuși România să se ridice la acest standard? Și de aceea, eu am și cerut în toate comisiile când am participat, și toate întrebăriele scrise la Comisia Europeană, am cerut ca acest nivel de 25% să se atingă colectiv, adică la un loc toate cele 27 de state să aibă 25% și nu să fie fiecare stat membru în parte cu o producție de 25%, tocmai pentru că România va avea acel drum foarte greu de parcurs în 9 ani și decalajul se va mări între celelalte state și noi. Ce înseamnă că se mărește decalajul? Înseamnă că noi vom avea pe piață cel mai puțin cu produsele noastre organice, într-o perioadă în care agricultura tradițională trebuie să își scadă din pondere. și atunci noi va trebui să obținem o piață pentru produsele noastre organice. Cum o obținem? Ținând pasul cu toți ceilalți și reușind să producem pentru populație și să exportăm în același timp, la nivel comparabil cu celelalte state membre. "

            


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles 12.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-12 09:10:00
Vizualizari: 549
TiparesteTipareste