Schimbările climatice și tentațiile autoritariste

schimbările climatice și tentațiile autoritariste În contextul în care întreaga lume se confruntă cu o serie de crize multiple și interconectate provocate sau potențate de pandemia COVID-19...

În contextul în care întreaga lume se confruntă cu o serie de crize multiple și interconectate provocate sau potențate de pandemia COVID-19, o altă problemă globală riscă să scape de sub control, subliniază Daniel Dăianu într-un material publicat în cadrul secțiunii Opinii, găzduită de Institutul European din România. 


Autorul explorează legătura dintre schimbările climatice în curs și viitorul democrației, utilizând conceptul de "civilizație hidraulică" (cei care controlau accesul la resursele de apă în societăți antice aveau controlul puterii), propus de istoricul Karl Wittfogel, pentru a avertiza cu privire la potențialul schimbărilor climatice de a agrava tentațiile autoritariste. Pentru a evita un asemenea scenariu, este nevoie de îmbunătățirea sistemului economic capitalist, astfel încât aceasta să devină mai echitabil și mai inclusiv.


Materialul este disponibil, în limba engleză aici

(Ionuț Mircea Marcu, expert Institutul European din România)



www.rri.ro
Publicat: 2021-04-13 10:13:00
Vizualizari: 522
TiparesteTipareste