Marliter - pentru o mare mai curată

marliter - pentru o mare mai curată Ecologişti din cinci ţări şi-au unit forţele pentru a apăra Marea Neagră de poluare.

Conştientizarea este primul pas pentru rezolvarea unei probleme. Iar acest lucru este valabil şi când vorbim despre poluare.

Mulţi dintre noi, poate nu conştientizăm cât de mult rău putem cauza vieţuitoarelor marine şi mediului în general, printr-un gest aparent banal, cum ar fi aruncarea deşeurilor la întâmplare.

Şi cum răul, făcut uneori involuntar, alteori din nepăsare, se poate întoarce împotriva noastră, prin aerul pe care îl repirăm, prin apa pe care o bem sau prin peştele pe care îl mâncăm.

        

Pentru a şterge lipsa informării din această ecuaţie a poluării, ecologişti din mai multe ţări au pus la punct o platformă online care urmăreşte chiar acest lucru: să-i facă pe oameni să cunoască mediul marin dar mai ales, să-l protejeze.

        

Proiectul se numeşte Marliter iar platforma creată în cadrul său, include o mulţime de informaţii.

Mihaela Cândea Mirea, director executiv al ONG-ului Mare Nostrum Constanţa:

"Cei care sunt interesaţi pot afla acolo informaţii despre ariile protejate din jurul Mării Negre, despre cum evoluează clima, temperatura, temperatura apei, studiile care se fac în ceea ce priveşte ecosistemul Mării Negre. Practic au fost compilate foarte multe informaţii, care atltfel s-ar fi găsit extrem de disparat şi greu de căutat. Ar fi durat foarte mult timp să ajungem la aceste informaţii. Ei bine, această platformă le concentrează pe toate într-un singur loc."


Platforma poate fi accesată la fel de uşor atât de cercetători cât şi de oamenii fără o pregătire ştiinţifică.

Ea include o hartă interactivă a regiunii Mării Negre cu ajutorul căreia este monitorizată situaţia deşeurilor marine.

Platforma oferă şi simulări care arată unde pot ajunge deşeurile din plastic după 10 ani de la eliberarea din diferite oraşe costiere din bazinul Mării Negre.

Aceasta cuprinde şi materiale educative pentru elevi şi pot fi şi resursă pentru autorităţile care vor să elaboreze proiecte în domeniul poluării marine:

"Această platformă este accesibilă şi uşor de înţeles, atât pentru persoane care au o pregătire ştiinţifică şi care lucrează în mod uzual cu astfel de sisteme, dar şi pentru profesori sau elevi care pur şi simplu vor să înveţe şi să afle mai multe despre ecosistemul Mării Negre sau pentru autorităţi care au nevoie de aceste informaţii pentru a justifica diverse decizii sau strategii pe care le elaborează."

        

Au colaborat pentru realizarea acestui proiect, parteneri din 5 ţări: Grecia, România, Bulgaria, Ucraina şi Georgia.

"Platforma este realizată de colegii greci, din punct de vedere tehnic iar toţi colegii de la Marea Neagră au încărcat acolo date. Proiectul este coordonat de o organizaţie din Bulgaria - Black Sea NGO Network. Noi suntem partenerii din România (n.r. ONG Mare Nostrum Constanţa). Universitatea din Salonic este partenerul din Grecia. Centrul ucrainean ştiinţific pentru ecologia mării din Odessa Ucraina iar în Georgia avem Asociaţia Black Sea Academy. Şi îi invităm pe toţi să intre pe platforma noastră, pe pagina proiectului Marliter https://marliter.bsnn.org/ şi de acolo vor putea să acceseze toate informaţiile de care am vorbit mai devreme".


Platforma a fost creată partenerii proiectului "Îmbunătăţirea accesului public la datele de monitorizare privind deşeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre" MARLITER, finanţat prin Programul Operaţional "Bazinul Mării Negre 2014-2020".


Durata proiectului este de 36 de luni, iar bugetul total este de aproximativ 770.000 euro.


RadioRomaniaInternational · Local, regional, european 13.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-13 08:36:00
Vizualizari: 554
TiparesteTipareste