Jurnal românesc - 13.04.2021

jurnal românesc - 13.04.2021 Şase candidaţi pentru funcţiile de ambasadori ai României în străinătate vor fi audiaţi, pe 14 aprilie, în Comisiile parlamentare reunite de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Şase candidaţi pentru funcţiile de ambasadori ai României în străinătate vor fi audiaţi, pe 14 aprilie, în Comisiile parlamentare reunite de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Este vorba despre Andrei Muraru, propus ambasador al României în Statele Unite ale Americii, George Maior, propus ambasador în Iordania, Răduţa-Dana Matache, propusă să conducă reprezentanţa diplomatică în Filipine, Alexandrina-Livia Rusu, pentru Luxemburg, Cezar Armeanu, pentru Coreea şi Elena Şerbănescu, pentru Tunisia. Andrei Muraru ocupă, din 2014, funcţia de consilier prezidenţial, şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, iar George Maior este fost şef al Serviciului Român de Informaţii şi, în ultimii 6 ani, ambasador la Washington. Răduţa-Dana Matache este diplomat de carieră şi ministru în cadrul Direcţiei ONU, instituţii specializate şi francofonie. Alexandrina-Livia Rusu a lucrat, din 2017, la Misiunea Permanentă a României la Viena, Cezar Armeanu a fost, tot din 2017, ambasador în Kazahstan, Tadjikistan şi Republica Kârgâză, iar Elena Şerbănescu a fost, din 2012, şeful Direcţiei juridic, legislativ şi contencios din Centrala MAE. În ultima perioadă, membrii celor patru comisii din Senat şi Camera Deputaţilor au audiat şi au acordat avize favorabile altor 19 candidaţi pentru posturi de ambasador al României în străinătate.

 

A 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia va avea loc în perioada 22 mai – 21 noiembrie şi va fi curatoriată de arhitectul libanez Hashim Sarkis, transmite Institutul Cultural Român. Proiectul care va reprezenta România se numește "Fading Borders" şi a fost creat de arhitecții Irina Meliță, Ștefan Simion, Cristi Bădescu, Ștefania Hîrleață și Radu Tîrcă, membri ai biroului de arhitectură Poster. Tema acestei ediţii este "Cum vom trăi împreună?", iar echipa de arhitecţi români a ales fenomenul migrației pentru a ilustra conceptul. În pavilionul României de la Veneția vor fi prezentate două aspecte ale migrației: orașe românești golite de valurile de migrație și viața unor români care au ales să trăiască peste hotare. Bienala de la Veneția este una dintre cele mai mari expoziții organizate la nivel internațional. Aproape 300.000 de oameni au vizitat în 2019 Expoziția Internațională de Arhitectură, la care au participat 63 de țări, în vreme ce pragul Expoziției de Artă a fost trecut de peste 600.000 de persoane.

 

Pelicula "Colectiv" regizată de Alexander Nanau, nominalizată la premiile Oscar 2021 pentru "cel mai bun film documentar" și "cel mai bun film străin", a fost prezentată în cadrul unui eveniment de redeschidere pentru public a Cinematecii din Tel Aviv. Proiecția a fost urmată de o sesiune live de întrebări și răspunsuri cu regizorul filmului. Potrivit reprezentanţei ICR în Israel, acesta a povestit că filmările şi editarea materialelor au durat doi ani. Filmul, care prezintă evenimentele petrecute după incendiul din 30 noiembrie 2015 din clubul bucureştean Colectiv, în care au murit 64 de persoane, a fost prezentat în premieră în Israel anul trecut, în cadrul Festivalului Internaţional de Filme Documentare DocAviv, ocazie cu care a câştigat categoria "Cel mai bun film".

 

Expoziția de artă contemporană "He Failed To Save the One He Loved the Most" a româncei Iulia Ghiță, are loc până pe 26 aprilie la Galeria de artă Albumarte din Roma. Proiectul urma să fie inaugurat în martie 2020, însă restricţiile impuse ca urmare a pandemiei au dus la amânarea cu un an a vernisajului. Evenimentul este organizat de Accademia di Romania la Roma în colaborare cu Academia de arte frumoase din capitala Italiei. Expoziția este creată în jurul a două instalații video și cuprinde numeroase desene pe hârtie care se întrepătrund cu imaginile în mişcare. Iulia Ghiță s-a nascut in Oltenița, in 1986. În 2008, a absolvit Universitatea de Artă din București, departamentul de grafică, iar în 2011 a obţinut un master la Academia de Arte Plastice din Roma. Expune încă din 2012 în cadrul unor manifestări de artă contemporană organizate în București, Atena, Roma, Veneția, Pesacara, Acquila şi Cosenza. Expoziția de la Roma poate fi vizitată doar cu programare în prealabil la adresa info@albumarte.org.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-04-13 12:01:00
Vizualizari: 656
TiparesteTipareste