Nou accident cu victime în sistemul sanitar

nou accident cu victime în sistemul sanitar O nouă tragedie în sistemul sanitar șochează România.

O defecţiune la instalaţia de oxigen a unei unități mobile de terapie intensivă inaugurată cu doar trei zile înainte în curtea Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Doctor Victor Babeş" din Bucureşti a condus, luni, la moartea a trei pacienți infectați cu noul coronavirus. Alți cinci au fost transferați. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că a existat o creştere bruscă a presiunii oxigenului, ceea ce a făcut ca ventilatoarele să se oprească.

 

Premierul Florin Cîţu i-a cerut ministrului de interne, Lucian Bode, o anchetă rapidă şi transparentă prin care cei vinovaţi să fie traşi la răspundere: “Din ce ştim până acum, se pare că este un accident, dar a început şi o anchetă - am vorbit cu ministrul de Interne. În continuare, vom pune resurse şi vom încerca să avem mai multe paturi de terapie intensivă, aşa cum am cerut acum două luni de zile, pentru că suntem în această luptă cu pandemia.

 

Tragedia de la "Victor Babeş" nu este singulară: în noiembrie, un incendiu a izbucnit la secția ATI, destinată pacienților cu Covid-19, a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Apoi, în ianuarie, în București, într-unul din pavilioanele celui mai modern Spital de boli infecțioase din țară, "Matei Balș", focul a cuprins mai multe saloane în care erau internate persoane cu forme medii și severe de Covid care primeau oxigen. Ambele incendii s-au soldat cu morți, unii carbonizați.

 

La starea de nemulțumire a populației se mai adaugă și modul în care au fost evacuați, vineri noapte, pacienții de la cel mai modern și mai căutat spital de ortopedie din România - "Foișor", din București, transformat în unitate care să trateze doar bolnavii de Covid. Inclusiv politicieni din partidele ce compun coaliția de centru-dreapta la guvernare i-au adus critici actualului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

 

Cât despre opoziția social-democrată, aceasta i-a reproșat premierului Florin Cîţu că nu îl demite și a depus la adresa titularului de la Sănătate o nouă moțiune simplă - a doua din această sesiune parlamentară - în care îi impută felul în care au fost evacuați pacienţii de la "Foişor", incapacitatea realizării unui program de testare în masă pentru Covid-19 sau eşecul privind creşterea numărului de paturi la terapie intensivă.

 

Alfred Simonis, deputat PSD:  „Am mai avut miniştri încurcaţi de rolul pe care îl aveau la ministere, dar parcă niciodată nimeni nu s-a încurcat precum domnul Voiculescu.” Chiar dacă este adoptată de Parlament, o moţiune simplă împotriva unui ministru nu duce automat la demiterea acestuia.

 

RadioRomaniaInternational · Nou accident cu victime în sistemul sanitar - 13.04.2021

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-04-13 12:09:00
Vizualizari: 318
TiparesteTipareste