InvestEU, noul program de investiții al Uniunii Europene

investeu, noul program de investiții al uniunii europene Eurodeputații au votat noul program InvestEU, care va mobiliza investiții publice și private și va garanta un acces simplificat la finanțare.

Noul program InvestEU face parte din pachetul de redresare Next Generation EU în valoare de 750 de miliarde de euro și va stimula o serie de investiții strategice, durabile și inovatoare. 


Dragoș Pîslaru, europarlamentar Renew Europe: "Acest program, InvestEU, este un instrument bazat pe fostul plan Juncker, se numea Fondul European de Investiții Strategice. Bazându-se pe succesul programului anterior, acum vine cu 26 de miliarde de euro, fonduri care oferite în calitate de garanții, pot genera 400 de miliarde euro investiții în perioada următoare. Și este vorba de investiții în sectoare cheie: infrastructură durabilă, cercetare, inovare, digitalizare, IMM-uri, o încercare de a-i sprijini pe micii antreprenori și pe cei care au firme. Vorbim, de asemenea, de investiții sociale, acesta este o premieră. Practic, se oferă niște garanții prin Banca Europeană de Investiții pentru ca sectorul privat să poată contribui la ieșirea din criză, asta este ideea. În ceea ce privește InvestEU, vestea bună pentru toți antreprenorii mai mari sau mai mici este că vor putea accesa și beneficia direct sau indirect de aceste programe în așa fel încât statul să nu mai fie intermediar. Ei vor putea accesa programele respective prin intermediari financiari, bănci sau alte instituții financiare, fie direct în relație cu Banca Europeană de Investiții, în funcție de proiect. Totodată, trebuie subliniat și faptul că acest program, InvestEU, este și cel care susține investițiile strategice în fabricarea de produse europene pe zona farmaceutică, dispozitive medicale, tehnologii digitale, atât de necesare în această perioadă pentru a putea contracara efectele crizei. Iată un program care vine în sprijinul sectorului privat și care cumva orientează sectorul privat către direcțiile mari pe care le avem la nivel european, fie că discutăm de tranziție verde, transformare digitală sau de Europa socială."


Pentru a sprijini tranziția verde a UE, cel puțin 30% din investițiile din cadrul InvestEU vor contribui la acțiunile climatice ale UE.  

Dragoș Pîslaru, europarlamentar Renew Europe: "Toate investițiile din InvestEU vor respecta de fapt principiul conform căruia trebuie să nu existe prejudicii majore aduse mediului. Și, evident, această dimensiune verde face ca UE să fie în prim planul acestui acord pe care sperăm să-l vedem la nivel global cât mai bine implementat, având în vedere și contextul, se pare că și SUA se vor alătura acestui demers. Astfel că avem vești bune din Europa, însă România trebuie să se concentreze să folosească aceste oportunități. În această legislatură Parlamentul European a cerut însă suplimentarea asistenței tehnice și sprijinului de capacitate administrativă tocmai pentru țările care au absorbție mai redusă. În mod concret am cerut suplimentarea banilor care sunt alocați de Banca Europeană de Investiții și de ceilalți intermediari pentru a ajuta țări cum este România."


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 14.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-14 10:04:00
Vizualizari: 727
TiparesteTipareste