Priorități bugetare pentru redresarea Uniunii Europene

priorități bugetare pentru redresarea uniunii europene Bugetul pus la dispoziție de către Uniunea Europeană va contribui la redresarea, pe termen scurt, dar și extins, a statelor membre după situația fără precedent creată de către pandemia cu noul tip de coronavirus.

Sănătatea, educația și infrastructura sunt domenii prioritare pe agenda instituțiilor europene. În special folosindu-se de instrumentul financiar denumit Mecanism european de redresare și reziliență, statele membre vor putea investi masiv în zonele de interes pentru bunul mers al comunității europene. 


Explică Siegfried Mureșan, eurodeputat din partea Partidului Popular European:

"În primul rând, este tocmai sistemul medical. În acesta trebuie să investim și fiindcă, în sistemul medical, Uniunea Europeană nu a investit suficient în trecut. Investițiile în sănătate au fost văzute ca politici pentru care responsabile erau țările membre ale Uniunii Europene. Uniunea Europeană în ansamblu nu s-a implicat foarte mult fiindcă statele membre nu au dorit acest lucru. Acum există această disponibilitate, să facem cât mai multe în domeniul medical, inclusiv alocarea de fonduri de la nivel european. În al doilea rând, educația. Vedem cu toții că școlile trebuie de asemenea modernizate, digitalizate și, de aceea o spun foarte clar, în acest domeniu trebuie să folosim o mare parte din fondurile europene care ne sunt alocate. Trei la mână, marile proiecte de infrastructură."


Ce înseamnă, mai exact, investiția în infrastructură și cât de importantă este aceasta? 

"Putem folosi acest Mecanism european de redresare și reziliență pentru a finaliza autostrăzi, de exemplu, pentru care încă nu avem garantată finanțare. Autostrăzi, căi ferate, infrastructură de irigații. Poate că nu sună suficient de interesant pentru oamenii tineri, de la oraș, dar sunt ani în care există secetă, și vedem tot mai mulți ani secetoși. În acești ani, producția de alimente scade. Există risc pentru securitatea alimentară, crește prețul alimentelor din cauza secetei, iar impactul negativ asupra economiei este foarte mare. De aceea, infrastructura de irigații, extinderea sistemului de irigații în special în sud-estul României, unde vedem un risc crescut de deșertificare și secetă vara, este unul dintre domeniile în care va trebui să investim fonduri europene în anii următori."


Fiecare euro investit în statele membre din bugetul Uniunii Europene ar trebui să creeze valoare adăugată. În prezent, sunt necesare investiții semnificative la nivel european, pentru ca această comunitate să poată concura cu alți jucători globali. Bugetul Uniunii Europene promovează și susține proiectele în domeniile sănătății, educației și infrastructurii, pentru ca actuala criză să fie depășită cât mai curând cu putință. De asemenea, investițiile pe termen lung în cercetare și digitalizare ar putea reda Europei încrederea într-un viitor stabil din punct de vedere economic și social.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 15.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-15 09:17:00
Vizualizari: 351
TiparesteTipareste