Carine Ganguin din Franța

carine ganguin din franța Carine Ganguin din Franța, studentă la medicină dentară la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" Iași

Carine Ganguin din Franța, studentă la medicină dentară la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" Iași, vicepreședintă a Asociației Medicale a Studenților Francofoni din Iași (AMSFI)


Carine Ganguin din Franța, studentă la medicină dentară la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" Iași, vicepreședintă a Asociației Medicale a Studenților Francofoni din Iași (AMSFI)


Carine Ganguin vine din estul Franţei, din Besançon. Acolo, la Université de Franche-Comté, a studiat aproape trei ani medicina şi biologia.

            "Mama mea e asistentă medicală în Elveţia şi am fost întotdeauna aproape de medicină. Încă de la opt ani voiam să fiu medic, să fac medicină, pentru că îmi place să pot ajuta oamenii care au nevoie. Acum, când sunt în anul patru şi lucrez cu nişte pacienţi, văd că oamenii îmi sunt foarte recunoscători şi mă bucur când pot să îi ajut, când pot să le fac zâmbetul mai frumos."

În urma unui concurs pe bază de dosar, şi la îndemnul mai ales al tatălui ei, Carine Ganguin e acceptată la Iaşi, la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa", la medicină dentară, secţia în limba franceză. Tânăra s-a mutat în România pentru studii în 2017, dar mai călătorise înainte prin această ţară, în care s-a născut mama sa.

            "Pentru mine România e o ţară foarte frumoasă care mi-a permis să învăţ o profesie pe care mi-o doresc în viitor. Nu mă simt ca o străină aici pentru că mama mea e româncă şi de mică vin tot timpul în România. Bunicii mei locuiesc în Reghin, la fel şi naşii mei, iar când eram mică mergeam cu părinţii în Reghin, la Bistriţa, la Târgu Mureş, am fost şi la Cluj odată, am ajuns şi la mare, la Constanţa, la Mamaia, am fost şi la munte, la Sinaia, la Bucureşti - am şi acolo nişte rude, am ajuns şi în Braşov. Nu ştiam Iaşiul până să ajung aici la studii, nu am avut ocazia să îl vizitez, dar e un oraş foarte frumos, unde mă simt ca acasă."

Carine Ganguin mai are doi fraţi în Franţa de 11, respectiv de 19 ani. Fratele mai mare studiază ingineria la Besançon. Limba română a învăţat-o însă cel mai bine Carine.

           "Pe la 10 ani, am stat cam o lună cu fratele meu cel mare la bunicii mei şi de atunci am început să învăţ limba română. Mă duceam la magazinele de acolo, din faţa blocului, cu o listă pentru cumpărături, trebuia să cumpăr făină, smântână, mă rog. Şi bunica ne urmărea de la geam să mergem la magazinul potrivit. Şi aşa am învăţat româna, şi de la televizor, dar de la bunici mai ales. Cu mama acasă eu nu vorbesc limba română. Dar în fiecare vară mergeam la bunici cu părinţii şi m-am obişnuit, doar după ureche am învăţat limba română. Iar când am ajuns la Iaşi nu vorbeam chiar bine româna, dar am mai făcut nişte progrese."

În anii de facultate la Iaşi,Carine Ganguin s-a implicat şi în activităţi ale Asociației Medicale a Studenților Francofoni din Iași (AMSFI). Este chiar vicepreședintă a acestei organizaţii. Îi reprezintă pe studenţii la medicină dentară de la secţia franceză a Universităţii de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași, menţine în principal legătura cu decanatul. În ciuda pandemiei, pe 11 aprilie, asociaţia amintită a reuşit să organizeze totuşi turneul caritabil anual de fotbal prin care s-au strâns fonduri destinate acţiunilor umanitare. Carine Ganguin e pasionată şi de patinaj, pe care l-a studiat 10 ani, îi place să petreacă timp cu prietenii, să citească sau să asculte muzică. După încheierea studiilor în România, în 2023, vrea să se întoarcă în Franţa.

            "Franţa pentru mine e ţara mea şi mi-e dor de ea, de locul în care m-am născut. De abia aştept să termin facultatea şi să am o viaţă acolo în Franţa, unde m-am născut, lângă părinţii mei. Cred că o să mă întorc în Franţa, să lucrez acolo un timp, să adun nişte experienţă profesională. În viitor mi-aş dori să am un cabinet al meu. Azi nu ştiu exact unde va fi. Va depinde şi de viaţa mea personală, şi de familia mea. Vedem. Dar pentru moment, după ce voi termina facultatea aici, o să mă întorc în Franţa şi o să lucrez într-un cabinet ca angajată."

Din nou la microfon la final Carine Ganguin, studentă în anul al IV-lea la medicină dentară la Iaşi şi un mesaj pentru toţi cei care vor să studieze în România şi pentru cei dragi.

            "Cel mai important în viaţă e să faci o meserie care îţi place. Le-aş dori colegilor mei care acum învaţă în România să se bucure de şansa pe care le-a dat-o România de a învăţa o meserie care le place şi sper să adune amintiri frumoase din România. Alor mei le doresc să fie sănătoşi până la sfârşit şi sper să am şi eu grijă de ei după ce îmi termin facultatea şi o să am şi eu un loc de muncă stabil, să mă pot ocupa şi de fraţii mei, şi de părinţii mei, şi de bunicii mei şi aşa mai departe." 

RadioRomaniaInternational · 15.04.2021 Student Strain In Romania

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-15 16:21:00
Vizualizari: 1182
TiparesteTipareste