Parchetul European îşi poate începe activitatea la 1 iunie

parchetul european îşi poate începe activitatea la 1 iunie Parchetul European, noul organism de luptă împotriva infracţiunilor la bugetul Uniunii Europene, va putea demara anchetele la 1 iunie, după câteva luni de întârziere.

Parchetul European trebuia iniţial să-şi înceapă activitatea în noiembrie anul trecut. Dar termenul a fost amânat de mai multe ori, din cauza întârzierilor în desemnarea procurorilor delegaţi de către cele 22 de state participante la această cooperare consolidată. Comisia Europeană va fi însărcinată să aprobe data de începere a operaţiunilor. Comisarul european pentru Justiţie Didier Reynders a cerut în repetate rânduri să înceapă cât mai curând posibil, cel puţin în prima jumătate a anului, subliniind urgenţa de a dispune de acest nou instrument pentru protejarea bugetului multianual al Uniunii Europene şi a planului masiv de redresare ataşat acestuia.


Parchetul european a numit deja cel puţin un procuror delegat pentru zece din cele 22 de state membre (Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia) - a precizat pentru France Presse purtătoarea de cuvânt a acestei instanţe, Tine Hollevoet. Pe baza procedurilor în curs, va exista cel puţin un procuror delegat pe stat membru până la 1 iunie, o condiţie care trebuie îndeplinită pentru a începe activitatea - a mai spus ea.


Numărul acestor procurori delegaţi se ridică acum la 40, după numirile făcute recent de colegiul Parchetului European, alcătuit din românca Laura Codruţa Kövesi şi 22 de procurori (unul pentru fiecare stat membru). Colegiul a validat trei dintre candidaţii propuşi de Bulgaria, dar a respins patru din aceeaşi ţară, considerând că nu îndeplineau criteriile cerute. Acesta mai trebuie să decidă, în special, asupra celor cinci candidaţi propuşi de Franţa.


Parchetul European va avea puterea să cerceteze, să urmărească penal şi să trimită în faţa instanţelor naţionale autorii infracţiunilor care afectează interese financiare ale Uniunii. El a fost instalat în septembrie anul trecut la Luxemburg, unde au depus jurământul Laura Codruţa Kövesi, fost procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, şi echipa sa de 22 de procurori. Procurorii delegaţi vor fi responsabili în ţara lor cu desfăşurarea anchetelor. Din cele 27 de ţări ale Uniunii, cinci nu participă la Parchetul European: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.


Această autoritate independentă este competentă pentru frauda la fondurile europene, frauda TVA (pentru infracţiuni care implică mai mult de zece milioane de euro) și pentru alte fapte de corupţie - o criminalitate care reprezintă între 30 şi 60 de miliarde de euro pe an, potrivit Laurei Codruţa Kövesi.


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 16.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-16 11:10:00
Vizualizari: 235
TiparesteTipareste