Jurnal Românesc - 19.04.2021

jurnal românesc - 19.04.2021 Aproximativ 15.000 de militari români, aliaţi şi parteneri vor participa la seria de exerciţii "Dacia 21 Livex", ce se vor desfăşura în perioada mai-iunie pe teritoriul României, transmite ministerul Apărării Naţionale.

Aproximativ 15.000 de militari români, aliaţi şi parteneri vor participa la seria de exerciţii "Dacia 21 Livex", ce se vor desfăşura în perioada mai-iunie pe teritoriul României, transmite ministerul Apărării Naţionale. Instituţia arată că primele efective şi echipamente militare au sosit deja şi sunt formate din 120 de militari britanici şi 55 de vehicule. Pe 20 aprilie, militarii se vor deplasa la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu, unde vor începe procesul de instrucţie, în cooperare cu structuri ale Forţelor Terestre Române. Exerciţiile "Dacia 21 Livex" confirmă capacitatea Armatei României de a-şi angaja capabilităţile în operaţii defensive, precum şi disponibilitatea permanentă a structurilor aliate şi partenere de a disloca rapid în ţara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în faţa oricărei potenţiale ameninţări la adresa securităţii naţionale, a transmis MApN. Ministerul precizează că aplicaţiile verifică, totodată, modul în care România acordă sprijin pentru forţele şi echipamentele militare care îi tranzitează teritoriul naţional.


Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria face apel la nominalizări pentru trei distincții acordate anual reprezentanţilor comunităţii româneşti din ţara vecină, transmite publicaţia Foaia Românească din Ungaria. Este vorba despre premiul "Pentru învățământul românesc", destinat persoanelor care îndeplinesc o activitate profesională excepțională în cadrul sistemului educațional și în interesul românilor, distincția "40 de ani de activitate în învățământul românesc din Ungaria", care se acordă unui pedagog de naționalitate română, care a prestat o activitate remarcabilă de cel puțin 40 de ani în cadrul învățământului românesc şi premiile "Pentru tinerii noștri", care se acordă unui elev de liceu şi unuia de şcoala generală care excelează la limba și literatura română sau folclor sau au obținut rezultate semnificative într-o competiție internă. Propunerile pentru cele trei distincții se pot trimite până în data de 1 mai, prin poştă la adresa Oficiul AŢRU, 5700, Gyula, str. Eminescu nr. 1, sau prin email la adresa atru@globonet.hu.


Turneul internațional online "JAZZT Vivaldi", susținut de soprana Rodica Vică alături de ImpRoWien Ensemble începe pe 20 aprilie şi se va desfășura până pe 4 mai. Proiectul are loc cu ocazia comemorării a 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi, cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu și Béla Bartók, a marcării a 100 de ani de la dispariția lui Camille Saint-Saëns și a altor aniversări precum ce a lui Tomaso Albinoni, Giuseppe Verdi, Gustav Mahler, Astor Piazzolla și Igor Stravinsky. Soprana Rodica Vică este invitata unor importante opere și filarmonici din țară și din străinătate şi este câștigătoare a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Ansamblul ImpRoWien are o componență româno-austriacă și este format din cinci muzicieni stabiliți la Viena: dirijorul, compozitorul şi pianistul Cristian Spătaru, Cristian Ruscior şi Grațiela Aranyosi la vioară, Hannah Berghofer la violă și Florian Cristian Dragomir la contrabas. Turneul "JAZZT Vivaldi" va fi transmis pe rețelele de socializare ale ICR Viena și Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția precum şi pe paginile de Facebook ale Asociației Musica Ricercata, a sopranei Rodica Vică și ale partenerilor. Programul complet al manifestării se găseşte pe paginile menţionate şi pe site-ul icr.ro.


Regizorul și scenaristul Radu Jude va fi omagiat la a 49-a ediție a Festivalului La Rochelle Cinéma, care va avea loc între 25 iunie și 4 iulie. Alături de român vor fi omagiaţi cineaştii Xavier Beauvois din Franţa, Joanna Hadjithomas şi Khalil Joreige din Liban și compozitorul francez Gabriel Yared. Organizatorii evenimentului au anunţat că Radu Jude, "figură indispensabilă a noului cinema românesc", va prezenta integrala filmelor sale. Regizorul a câştigat anul acesta Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin cu pelicula "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc". Lungmetrajul său de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a fost recompensat în 2009 cu premiul CICAE la Berlinală. Producţia "Aferim!" i-a adus în 2015 Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de "Inimi cicatrizate", care a fost recompensată cu două premii la Locarno în 2016 şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Festivalul Internaţional de FIlm de la Mar del Plata din Argentina. În 2018, lungmetrajul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" a devenit primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary din Cehia, iar anul trecut, filmele sale "Tipografic majuscul" şi "Ieşirea trenurilor din gară" au fost proiectate în secţiunea Forum a Berlinalei. 


www.rri.ro
Publicat: 2021-04-19 11:22:00
Vizualizari: 574
TiparesteTipareste