Provocări de securitate la Marea Baltică și Marea Neagră

provocări de securitate la marea baltică și marea neagră Cooperarea dintre România, Polonia și Turcia este o sursă de stabilitate de la Marea Baltică la Marea Neagră şi consolidează răspunsul NATO la provocările de securitate imediate sau emergente – declară ministrul român de Externe.

România nu este ameninţată direct de evoluţia situaţiei de la Marea Neagră, însă aceasta trebuie detensionată. Declarația îi aparține ministrului de Externe de la București, Bogdan Aurescu, care și-a exprimat îngrijorarea față de cea mai mare masare de trupe ruseşti din 2014 încoace în şi în jurul Ucrainei, precum şi față de comportamentul rusesc din Marea Neagră, care au alertat NATO, Statele Unite și Uniunea Europeană. ʹVrem să identificăm obiectivele acestor manevre şi să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada situaţia' - a punctat ministrul Bogdan Aurescu, în opinia căruia, evoluțiile din Marea Neagră afectează securitatea euro-atlantică. Este motivul - a spus șeful diplomației de la București - pentru care NATO nu contenește să facă apel la retragerea acestor demonstraţii de autoritate rusă. 


Că situația preocupă și îngrijorează o denotă și organizarea, timp de două zile, în Capitala României, a trilateralei România-Polonia-Turcia, cu participarea - prin prezență fizică - o omologilor lui Bogdan Aurescu: polonezul Zbigniew Rau și turcul Mevlut Mevlüt Çavuşoglu, cărora li se vor adăuga, pentru o sesiune extinsă, miniștrii de Externe din Georgia şi Ucraina. Cu alte cuvinte, un minisummit regional dedicat securității regionale!  ʹArmele diplomaţilor sunt argumentele şi trebuie să facem în aşa fel încât situaţia să nu ajungă într-un moment în care diplomaţia nu mai are ce face' - a precizat ministrul Aurescu. În preambului trilateralei, șeful diplomației române a participat la videoconferinţa 'Provocări de Securitate de la Baltica la Marea Neagră. Viziunea României, Poloniei şi a Turciei', organizată de think-tankuri din cele trei statelegate prin Parteneriate Strategice puternice și membre ale NATO. 


A fost un bun prilej pentru Bogdan Aurescu să evidenţieze valoarea adăugată a Trilateralei în gestionarea provocărilor actuale de securitate, în special de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Ministrul a precizat că actualul context complex este marcat de evoluţii regionale îngrijorătoare care afectează întregul areal, de la Marea Neagră la Marea Baltică, dar care se manifestă în prezent mai ales la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea ilegal ocupată. Motiv pentru care Bogdan Aurescu a arătat că trebuie intensificate eforturile în sprijinul partenerilor din Vecinătatea Estică, Sudică și din Balcani. Oficialul de la București a reafirmat poziţia fermă a României de susținere a suveranității şi integrității teritoriale a Ucrainei și a vorbit despre importanța sprijinului acordat Georgiei în consolidarea rezilienţei împotriva ameninţărilor cibernetice şi hibride, a capacităţilor de apărare şi a contribuţiei acestora la misiunile aliate.

RadioRomaniaInternational · Provocări de securitate la Marea Baltică și Marea Neagră - 22.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-22 11:33:00
Vizualizari: 265
TiparesteTipareste