Planul Național de Redresare şi Rezilienţă

planul național de redresare şi rezilienţă România se află în plin proces de negocieri cu Comisia Europeană în ceea ce privește Planul Național de Redresare şi Rezilienţă.

Bucureștiul și Bruxelles-ul discută intens în această perioadă pe marginea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, prin care țara ar urma să primească fonduri importante pentru revenirea după criza provocată de pandemie. Toate statele membre pregătesc planuri similare, care vor fi finanțate printr-un mecanism european amplu de împrumuturi și granturi, în valoare totală de peste 672 de miliarde de euro, în sprijinul reformelor și al investițiilor.

 

Acesta este structurat în jurul a 6 axe principale: tranziția verde; transformarea digitală; coeziunea economică, productivitatea și competitivitatea; coeziunea socială și teritorială; reziliența sanitară, economică, socială și instituțională; politicile pentru generația următoare. Mecanismul va permite UE să își atingă până în 2050 obiectivul în materie de neutralitate climatică și să avanseze pe calea tranziției digitale, creând totodată locuri de muncă și stimulând creșterea economică.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru luni, o şedinţă cu responsabilii din Guvern care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: "Vom evalua primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăţi planul. Ministerul se va prezenta, din nou, la Comisie cu planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem şanse imense să punem în practică reforme care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care, până acum, tot din lipsă de bani nu s-au realizat."

 

Premierul liberal Florin Cîţu a precizat că nu este adevărat că planul adoptat de guvern a fost respins, ci s-a pus doar în discuţie remodelarea lui. Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, a explicat că Planul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial, ci au loc discuţii și negocieri tehnice informale. El a precizat că, în opinia Comisiei Europene, suma alocată pentru infrastructură de transport este prea mare, în timp ce, pe partea de irigaţii, opiniile diferă în legătură cu impactul asupra mediului.

 

"România este o ţară care propune o alocare excepţional de mare pentru transporturi şi mai ales pentru rutier. Nu există nicio altă ţară care propune la asemenea nivel. Comisia crede că este o alocare prea mare. Noi ne menţinem punctul de vedere că este o alocare necesară", a arătat Cristian Ghinea.

 

Din opoziție, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu spune că va propune colegilor săi declanşarea unei greve parlamentare, dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu va fi prezentat în Legislativ. El afirmă că documentul este unul la nivelul întregii ţări şi că mai multe state din Uniunea Europeană l-au prezentat în propriile parlamente. 

 

RadioRomaniaInternational · Planul Național de Redresare şi Rezilienţă - 23.04.2021

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2021-04-23 11:20:00
Vizualizari: 163
TiparesteTipareste