Reacţii la situaţia poilitică de la Chişinău

reacţii la situaţia poilitică de la chişinău Tentativa majorităţii pro-ruse de la Chişinău de a schimba componenţa Curţii Constituţionale este criticată aspru de partenerii occidentali ai Republicii Moldova.

Bătălia politică dură dintre preşedinta reformistă, pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, şi majoritatea pro-rusă din Parlamentul de la Chişinău ia proporţii şi intră pe teren constituţional, unde nu-şi are locul. Socialiştii şi aliaţii lor din partidul Şor au votat, vineri, o declaraţie privind uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituţională şi acordarea unui vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii.  Majoritatea ostilă Maiei Sandu consideră drept 'dictatorială' şi 'nedemocratică' decizia recentă a Curţii Constituţionale care a constatat că sunt întrunite toate circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului. Mai mult, ea a anulat o hotărâre a legislativului prin care actualul preşedinte al Curţii, Domnica Manole, a fost votată judecător în cadrul acestui for suprem. 


Acţiunea pro-ruşilor survine după ce Maia Sandu a primit undă verde de la Curte că poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului, în urma  tentativelor eşuate de formare a unui guvern. Miza politică a alianţei coagulate în jurul fostului preşedinte Igor Dodon este evidentă, anume împiedicarea alegerilor anticipate, dorite de Sandu, însă prin votul de vineri, această alianţă a depăşit linia roşie a respectării Constituţiei. O spun, la unison, Uniunea Europeană şi Statele Unite. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borell, a amintit că Republica Moldova s-a angajat, în cadrul Acordului de asociere cu UE, să respecte independenţa Curţii Constituţionale. El a calificat votul de vineri drept un atac flagrant asupra ordinii constituţionale şi o încercare de a submina statul de drept. La rându-i, ambasadorul SUA, Dereck Hogan, consideră că votul majorităţii parlamentare denotă lipsă de respect pentru separaţia puterilor în stat. 


La fel de fermă a fost şi reacţia Bucureştiului, susţinător entuziast al micului stat vecin cu populaţie majoritar românească. Declaraţia aprobată vineri în Parlamentul de la Chişinău, potrivit căreia Curtea Constituţională a Republicii Moldova ar 'uzurpa' puterea în stat, 'arată dispreţ' faţă de independenţa Curţii, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. El a spus că respectivul demers arată importanţa evitării oricăror decizii sau demersuri care să pună sub semnul întrebării statul de drept. Am constatat inclusiv o luare de poziţie a Comisiei de la Veneţia în acest sens, care este extrem de clară în a sublinia că orice fel de atentat la adresa Curţii Constituţionale, orice fel de neacceptare a deciziilor unei Curţi Constituţionale, inclusiv în acest caz, reprezintă o încălcare a statului de drept, a evidenţiat ministrul român. Micuţa ţară fără ieşire la mare, vecină cu Ucraina şi România, are ambiţii de aderare la Uniunea Europeană, dar îngrijorările legate de corupţie şi democraţie au înrăutăţit relaţiile cu blocul comunitar, notează Reuters. Este ceea ce doreşte să repare Maia Sandu, dar nu o poate face fără un guvern şi o majoritate partenere.

RadioRomaniaInternational · Reacţii la situaţia poilitică de la Chişinău - 26.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-26 11:33:00
Vizualizari: 150
TiparesteTipareste