Domeniul Regal Săvârșin

domeniul regal săvârșin Ne oprim azi în vestul României, în comuna Săvârșin, din județul Arad. Punctul de atracție al acestei zone este Domeniul Regal care își va deschide porțile pentru vizitatori din luna mai.

Ne oprim azi în vestul României, în comuna Săvârșin, din județul Arad. Punctul de atracție al acestei  zone este Domeniul Regal care își va deschide porțile pentru vizitatori din luna mai. Domeniul Regal Săvârșin cuprinde Satul Regal și Parcul Regal, spune Nela Dragalina, de la Centrul de Informare Turistică Săvârșin. 

"În satul regal se găsesc Muzeul Regal al Automobilului, Magazinul de Suveniruri, Casa Ceaiului, care urmează să fie restaurată, și Satul Meșteșugului, care încă este în proiect, un vis al custodelui coroanei. Parcul regal cuprinde Grădina Ascunsă, Micul Pavilion, lacul și insula, Aleea Lungă. Mai puteți vedea acolo un teren de tenis, o grădină de trandafiri, o boltă cu glicine."


Istoria castelului din Săvârșin se întinde mult în trecut, tocmai până în anul 1650 și este strâns legată de familia nobiliară Foray. Castelul are trei nivele. Demisolul cuprinde o sufragerie, spălătorie, magazii și anexe gospodărești, inclusiv bucătăria. Pe de altă parte, la parter, sunt holurile de primire, o sală de recepții și o sufragerie, iar la etaj sunt trei apartamente și două garsoniere.Castelul se află în mijlocul unui parc întins, cu multe specii rare de arbori și un lac în centrul căruia este o insulă. 


Nela Dragalina, de la Centrul de Informare Turistică Săvârșin, spune că Muzeul Regal a fost renovat între anii 2011-2017. 

"Atunci a apărut trăsura Bran, numită astfel fiindcă a fost cumpărată din comuna Bran, mașina Volvo istorică, singura mașină originală a regelui rămas în exil, apoi, un Mercedes de colecție din anul 1982. Magazinul de suveniruri aflat în incinta Satului Regal, chiar la intrare, este o clădire care a adăpostit înainte de anul 1943 panoul electric al proprietății și un atelier mecanic. Clădirea a fost construită în două etape: o parte în 1880, iar cealaltă parte la începutul anilor 1900. Este o clădire foarte frumoasă păstrată în forma originală în mare parte: bârnele din tavan și podeaua acoperită cu dale de ceramică. Piesele rămase de la atelier au fost restaurate și sunt așezate în magazin ca într-un muzeu. Casa Ceaiului, care urmează să fie restaurată, va cuprinde o sală mare, care va fi o ceainărie în care vizitatorii se vor putea opri la o gustare, la o cafea sau un ceai. Pe de altă parte, Satul Meșteșugurilor este, deocamdată, doar un vis pentru custodele coroanei, Majestatea Sa dorind ca meșteșugurile tradiționale să nu dispară. Din punct de vedere economic, aceste profesii nu mai sunt atât de atrăgătoare, dar Săvârșinul a avut o tradiție puternică în ceea ce privește fierăria, potcovăria, împletitul de nuiele, olăritul sau tâmplăria."


Lucrările de restaurare s-au derulat după un plan inițial realizat de arhitectul Casei Regale Șerban Sturdza. În data de 1 Mai, Domeniul Regal va putea fi vizitat fără taxe de intrare în cadrul Zilei Porților Deschise. Recent administrația domeniului, a publicat pe site-ul savarsinregal.ro imagini de basm cu florile din Parcul Regal Săvârșin, dar și informații actualizate, în așteptarea turiștilor. Aceștia sunt așteptați până în data de întâi octombrie, în fiecare săptămână, în zilele de vineri, sâmbăta și duminica, între orele 9.00 și 18.00. Vizitarea parcului se face în prezența unui ghid. Grupurile organizate pot vizita domeniul și în celelalte luni ale anului, precum și în alte zile ale săptămânii, dacă solicită în prealabil o vizită specială.  


RadioRomaniaInternational · Vizitaţi România 27.04.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-04-27 10:16:00
Vizualizari: 644
TiparesteTipareste