Jurnal românesc - 04.05.2021

jurnal românesc - 04.05.2021 Expoziția "The Factum - O realitate compusă din spațiu și timp", curatoriată de Niccolò Lucarelli, va fi găzduită de Muzeul Pietro Canonica din Villa Borghese (Piazza di Siena, Roma) în perioada 5 mai - 20 iunie.

Expoziția "The Factum - O realitate compusă din spațiu și timp", curatoriată de Niccolò Lucarelli, va fi găzduită de Muzeul Pietro Canonica din Villa Borghese (Piazza di Siena, Roma)  în perioada 5 mai - 20 iunie. Pentru prima sa expoziție personală în Italia, tânăra artistă Maria Nițulescu a creat un proiect site-specific, un ansamblu de instalații care interacționează cu spațiile Muzeului Pietro Canonica, transfigurându-le prin trei abordări complementare realizate din sunet, lumină și parfum. Artista a realizat pentru această expoziție o serie de mulaje - urechi din gips, impregnate cu esență parfumată nu numai ca simbol al percepției auditive, ci și al percepției olfactive. Esența a fost creată special de "nasul" lui Geza Schön (maestru parfumier german). Expoziția se bucură de patronajul Ambasadei României în Italia, al Academiei Angelico Costantiniana și al Fundației Nicola Ghiuselev și este susținută de Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma. Program de vizitare de luni până vineri: 5 - 31 mai, de la 10:00 la 16:00, iar intre 1 - 20 iunie de la 13:00 la 19:00.


Prima retrospectivă de film documentar românesc contemporan din Marea Britanie, organizată de ICR Londra în parteneriat cu festivalurile românești Astra Film Sibiu și One World România și două dintre cele mai mari și cunoscute festivaluri britanice, Sheffield Doc Fest și Open City Doc, continua pana pe 31 iulie. Intitulată "Framing the Change", retrospectiva, care a debutat pe 26 aprilie, cuprinde peste 30 de filme și evenimente speciale relevante pentru publicul britanic/internațional, pentru cinefili și pentru iubitorii festivalurilor de gen.Retrospectiva a continuat pe 29 aprilie cu filmul "Acasă" de Radu Ciorniciuc si se reia după Paşte, pe 4 mai cu "Home Alone - A Romanian Tragedy", regizat de Ionuț Carpatorea, iar pe 5 mai cu  "Dacia, dragostea mea", în regia lui Julio Soto și Ștefan Constantinescu. Filmele sunt prezentate pe canalele online ale ICR Londra, cu subtitrare în limba engleză. Programul complet se găseşte pe site-urile ICR şi ICR Londra.


Persoanele fizice şi juridice interesate să obţină finanţare nerambursabilă din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova mai pot trimite dosarele până pe 14 mai. Proiectele finanțate au ca obiectiv consolidarea comunităţii de limbă, cultură, religie, spiritualitate şi istorie aflate la baza relaţiei României cu Republica Moldova. Ghidul de finanţare 2021 precum şi informaţii despre documentele necesare acordării acesteia se găsesc pe site-ul instituţiei drrm.gov.ro. Cererile de finanțare trebuie transmise în format electronic la adresa programe@drrm.gov.ro până cel târziu vineri, 14 mai, ora 23 şi 59 de minute.


A 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia va avea loc în perioada 22 mai - 21 noiembrie şi va fi curatoriată de arhitectul libanez Hashim Sarkis, transmite Institutul Cultural Român. Proiectul care va reprezenta România se numește "Fading Borders" şi a fost creat de arhitecții Irina Meliță, Ștefan Simion, Cristi Bădescu, Ștefania Hîrleață și Radu Tîrcă, membri ai biroului de arhitectură Poster. Tema acestei ediţii este "Cum vom trăi împreună?", iar echipa de arhitecţi români a ales fenomenul migrației pentru a ilustra conceptul. În pavilionul României de la Veneția vor fi prezentate două aspecte ale migrației: orașe românești golite de valurile de migrație și viața unor români care au ales să trăiască peste hotare. Bienala de la Veneția este una dintre cele mai mari expoziții organizate la nivel internațional. Aproape 300.000 de oameni au vizitat în 2019 Expoziția Internațională de Arhitectură, la care au participat 63 de țări, în vreme ce pragul Expoziției de Artă a fost trecut de peste 600.000 de persoane.


A 6-a ediţie a festivalului concurs al tinerilor interpreţi de muzică populară "Prezintă Orchestra Folclor", început pe 25 martie, se va derula până pe 4 noiembrie, transmite Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chișinău. Festivalul se desfăşoară în regim online şi are două secţiuni, Solişti vocali și Solişti instrumentişti, iar acompaniamentul este asigurat de Orchestra de muzică populară "Folclor", condusă de maestrul Petre Neamţu. Prima etapă a concursului a avut loc pe 25 martie, iar următoarele sunt programate pe 20 mai, 14 octombrie şi 4 noiembrie, când va avea loc Gala Laureaţilor. Manifestarea are drept scop promovarea folclorului muzical, instrumental şi vocal, descoperirea celor mai buni interpreţi de muzică populară românească, valorificarea cântecului şi portului popular românesc din Republica Moldova şi România şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale. 


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 04.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-04 12:01:00
Vizualizari: 622
TiparesteTipareste