Charles Berville, studii doctorale la București

charles berville, studii doctorale la bucurești Charles Berville vine din nord-vestul Franței, dintr-un sat din Normandia, numit Falaise.

Charles Berville vine din nord-vestul Franței, dintr-un sat din Normandia, numit Falaise. Acolo Charles a urmat liceul, pentru ca mai apoi să plece la Saint-Lô, pentru a urma la Institutul Universitar Tehnologic din Cherbourg Manche, Saint-Lô o carieră în inginerie termică și energie. A obținut diploma universitară cu o teză în eficiența energetică a clădirilor și integrarea energiilor regenerabile, în cotutelă cu Universitatea Tehnică de Construcții din București. Apoi a urmat un masterat în același domeniu, tot în cotutelă, cu Universitatea din La Rochelle, Franța.

 

Acum, Charles face studii doctorale la Universitatea Tehnică de Construcții din București, Facultatea de Inginerie a Instalațiilor. Și-a păstrat interesul pentru energie, mediu și schimbări climatice și a fondat la București un ONG care contribuie la facilitarea tranziției ecologice, ClimatoSfera. Tot aici este membru co-fondator al unei firme care oferă consultanță în domeniul eficienței energetice. Aflăm cum a început povestea sa românească și ce l-a atras să vină aici:

“Bună ziua, am venit prima dată într-un schimb în anul trei de licență la Universitatea din Franța, în 2014- 2015, apoi m-am întors un an în Franța și ulterior am revenit în România pentru un master, când m-am stabilit un pic mai mult. Așadar, practic, în 2016 m-am stabilit în România. Ce m-a atras de la bun început a fost faptul că nu știam nimic despre România, însă eram tot în Europa și voiam să rămân aici, fiindcă mă simt mai degrabă european decât francez. Așa mi-am zis să vin în România, am văzut că sunt o grămadă de oportunități aici și că e o țară destul de interesantă. Adesea ni se pare că nu e la fel de bine aici, pe partea de mediu și de energie regenerabilă, dar cred că e ok, fiindcă aceste programe sunt susținute de Europa, iar terenul e foarte bun pentru dezvoltare. Sunt încă multe lucruri de făcut, iar piața e în dezvoltare, încă nu e saturată ca în Franța sau în Vestul Europei, e destul de deschisă și interesantă.”  

 

Charles a învățat românește și viața lui în capitala României i se pare extrem de interesantă. Zona lui preferată este între Piața Romană- Universitate- Icoanei, pentru că e o zonă istorică semi-abandonată. În aceste plimbări, Charles observă cu tristețe trecerea timpului și constată că un oraș, oricât de frumos, se poate pierde dacă nu e întreținut.

 

“Îmi place Bucureștiul pentru că eu vin de la țară, dintr-un sat din Normandia și totul e diferit, nu e la fel de aglomerat, e mai puțină energie ca în oraș și e altfel. Aici mi-a plăcut că e o energie destul de puternică, uneori chiar prea puternică, dar se mișcă orașul și eu prefer acest lucru. Și viața de student mi-a plăcut, mai ales de când am început doctoratul, am apreciat faptul că pot să muncesc și să fac studii doctorale. Mi s-a părut interesant să mă dezvolt pe partea profesională și în același timp să-mi continui doctoratul. Îmi place mult că trăiesc în zona Romană, între Piața Romană și Universitate și apreciez zonele mai intime, nu foarte turistice, mai artizanale, atât pe partea de baruri, cât și pe cea de creatori, de magazine de modă. Îmi place ideea unui oraș mai retras. Deși îmi place orașul când se mișcă, prefer zonele mai liniștite.”

 

L-am întrebat pe Charles ce i-ar plăcea să schimbe la București, dacă ar putea:

“Ce mi-ar plăcea să îmbunătățesc ar fi pe partea de mediu și tocmai de aceea am înființat o firmă în domeniul eficienței energetice și un ONG, ClimatoSfera, tot în acest domeniu, pentru a încerca să îmbunătățim orașul și în general România. În București s-ar putea ameliora infrastructura și zonele verzi. Eu mă plimb în fiecare zi cu bicicleta, nu am mașină, am doar un board și o bicicletă și nu prea sunt piste pentru biciclete, iar acest aspect cred că ar trebui să fie îmbunătățit. Să ne deplasăm mai simplu, când suntem pietoni sau bicicliști sau skateri. Cred că acum lipsește în București o infrastructură bună și un oraș mai bine întreținut, monumentele și clădirile trebuie renovate.

 

Unde se vede Charles Berville peste cinci ani?

“E o întrebare destul de interesantă, pentru că, acum ceva timp, înainte de pandemie, voiam să plec un pic, dar să revin la un moment dat. Intenționam să fac un postdoctorat în străinătate, să mă plimb un pic, să călătoresc, dar a venit pandemia și am văzut că nu va fi așa de ușor. Atunci mi-am zis: hai să mă stabilesc aici. De asta am făcut și un ONG și un SRL, EnergyPath, ca să pot locui aici și să am un viitor în România. Deci peste cinci ani tot în România voi fi, fiindcă am început multe proiecte și îmi doresc să le continui. Pot să spun că îmi place mult aici, m-am obișnuit cu țara, cu oamenii, mă simt ca la mine acasă, perfect.

 

Charles s-a plimbat mult prin București și spune că bicicleta lui este ca o cutie cu amintiri. Ce ar lua cu el dacă ar trebui să părăsească România într-o zi?

“Am multe obiecte la care țin și pe care le-am găsit aici: bicicleta mea, de exemplu. Am multe amintiri cu bicicleta mea în București și, dacă aș pleca – m-am tot gândit ce aș lua- cred că ar fi chiar acest lucru, plus chitara mea. Și altfel, pe partea sentimentală, dacă ar fi să plec din România, aș vrea să plec cu prietena mea, ar fi cel mai important.”

 

 

RadioRomaniaInternational · Expat în România 06.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-06 16:26:00
Vizualizari: 1187
TiparesteTipareste