Jurnal românesc - 07.05.2021

jurnal românesc - 07.05.2021 Ambasada României la Chișinău anunță că în această lună Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) suplimentează numărul ceremoniilor de depunere a jurământului de credință față de România alocate Ambasadei României

Ambasada României la Chișinău anunță că în această lună Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) suplimentează numărul ceremoniilor de depunere a jurământului de credință față de România alocate Ambasadei României la Chișinău și celor două Consulate Generale Bălți și Cahul. Totodată, Autoritatea Națională pentru Cetățenie anunță că va organiza  două astfel de ceremonii și în luna iulie. Date suplimentare privind persoanele, condițiile pentru depunerea jurământului, programarea și documentele care trebuie prezentate pot fi găsite pe pagina Ambasadei României la Chișinău, chisinau.mae.ro.


Pentru a marca Ziua Europei, celebrată în fiecare an pe 9 mai, Reprezentanța Comisiei Europene în România a pregătit un program special în acest sfârșit de săptămână. Acesta cuprinde dezbateri, spectacole pentru copii (Mateiaș Gâscarul - Teatrul Țăndărică), difuzarea a șase scurtmetraje ale unor regizori români și a documentarului "Kiruna" /O lume complet nouă. De asemenea, va fi difuzat primul episod din cadrul proiectului "Europa între gest și cuvânt", dedicat tinerilor actori. Pe 9 mai, ziua se va încheia cu vizionarea filmului "Cold War", o peliculă de Paweł Pawlikowski. Materialele pot fi vizionate pe pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România.


Și Reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Moldova organizează, în premieră anul acesta, Ziua Europei, pe canalele de televiziune, radio și online, între 9 și 31 mai. Unele dintre cele mai populare şi apreciate evenimente sunt Săptămâna Muzicii Europene, Orășelul Virtual European sau Festivalul de Film și Cultură Europeană. Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău asigură, între 9 și 16 mai, prezentarea unei suite de concerte susținute de Orchestra Română de Tineret și de "Gaudeamus Quartet" de la Filarmonica Brasov, în cadrul Săptămânii Muzicii Europene. Ambasada României în Republica Moldova și ICR Chișinău susțin difuzarea mai multor filme. Între acestea, Berliner (2020), regia Marian Crișan și Cărturan (2019), regia Liviu Săndulescu.


Vineri, la Londra - proiecția filmului "Decrețeii. Născuți la comandă", în regia lui Florin Iepan. Proiecția are loc în cadrul primei retrospective de film documentar românesc contemporan din Marea Britanie, organizată de ICR Londra în perioada 26 aprilie - 31 iulie. Intitulată "Framing the Change", aceasta cuprinde peste 30 de filme și evenimente speciale relevante pentru publicul britanic și internațional. Totodată, își propune o sondare a temelor actuale pentru societatea românească, precum efectele emigrației masive, intersecția dintre perspectiva religioasă și cea seculară, relația complicată dintre școală și educația la domiciliu şi reflecția asupra istoriei recente a României. Filmele sunt prezentate pe canalele online ale ICR Londra, cu subtitrare în limba engleză, iar unele dintre ele sunt disponibile doar în Marea Britanie pentru o scurtă perioadă de timp.


Documentarul "Colectiv", regizat de Alexander Nanau, este nominalizat la premiile Peabody, care recompensează programe de televiziune, de radio şi alte produse media. El face parte dintre cei 60 de nominalizaţi pentru cele mai captivante şi motivante poveşti lansate în 2020. Acestea abordează, între altele, pandemia Covid-19, drepturile de vot, violenţa poliţiei, drepturile imigranţilor şi justiţia economică. În luna iunie, potrivit The Hollywood Reporter, vor fi aleși 30 de câştigători, împărțiți în categoriile Copii şi tineri, Documentare, Entertainment, Ştiri, Podcast/ radio, Serviciu public şi Arte. La aceste premii au fost inscrise inițial 1.300 de pelicule.


Ca urmare a ridicării unor restricții impuse de pandemia de COVID 19, ICR Tel Aviv a deschis ciclul evenimentelor cu public, la sediu, prin vernisajul expoziției "Modelul și gravura", semnată de artista israeliană Miriam Cojocaru și prezentată la Galeria ICR Tel Aviv în perioada 6 mai - 7 iunie. Expoziția conține lucrări în ulei și gravură care surprind atât aspecte din natură, cât și portrete feminine. Lucrările se remarcă prin prospețime și vitalitate, având tușe foarte fine, dar ferme, ce denotă personalitatea puternică a artistei. Miriam Cojocaru este membră a Asociației Pictorilor și Sculptorilor din Israel. A participat la numeroase expoziții colective și personale. Vernisajul acestei expoziții a avut loc pe 6 mai, în limbile română și ebraică, cu public, la Galeria Institutului, fiind transmis în același timp și pe pagina  de Facebook a ICR Tel Aviv.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc 07.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-07 12:02:00
Vizualizari: 557
TiparesteTipareste