Starea de alertă, prelungită din nou

starea de alertă, prelungită din nou Guvernul de la București analizează posibilitatea desfăşurării de evenimente culturale şi sportive pilot, dar nivelul de alertă nu se schimbă în România.

Ca în majoritatea statelor europene, pandemia de COVID-19 îşi menţine trendul descendent și în România. Aproape toate județele țării sunt în zona verde, cu o incidență a cazurilor de coronavirus mai mică de 1,5 la mia de locuitori. Numărul de cazuri noi şi de pacienţi în stare gravă continuă să scadă, iar campania de vaccinare merge în direcția bună, consideră autoritățile. Chiar și în aceste condiții, premierul Florin Cîţu a anunţat că starea de alertă va fi prelungită, de joi, cu încă o lună, pentru a ține pandemia sub control, totuşi vor fi eliminate unele măsuri restrictive care nu mai au sens. În ceea ce priveşte posibilitatea de a se renunţa la masca sanitară în spaţii deschise sau de a se reduce restricţiile pentru persoanele vaccinate, şeful executivului a precizat că se va ţine cont de recomandările specialiştilor. 

Florin Cîţu:  "Sunt unele măsuri care nu îşi mai au sensul. De exemplu, în ceea ce priveşte staţiunile montane, vom scoate acele restricţii pentru schi. Erau nişte restricţii pe care le-am introdus acum două luni, acelea nu vor mai exista, că nu mai au sens. Va trebui să avem discuţii cu specialiştii şi, în funcţie de recomandările acestora, vom veni cu un răspuns. Eu am spus din punctul meu de vedere, persoanele care s-au vaccinat şi nu mai reprezintă un risc în societate ar trebui să beneficieze sau să se bucure de o viaţă normală"


Și secretarul de stat Raed Arafat a declarat că trebuie în continuare respectate măsurile de protecție sanitară și a anunțat noi relaxări faţă de măsurile de până acum. Potrivit acestuia, a fost eliminată restricţia privind participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase, iar joi va fi permisă circulaţia persoanelor și pe timpul nopții, pentru sărbătoarea musulmană de Ramadan. În plus, se vor putea organiza evenimente sportive şi culturale test. Este vorba de evenimente cu depășirea a jumătate din capacitate, în cadrul cărora va fi permis accesul persoanelor care sunt vaccinate, au un test negativ de COVID-19 sau au trecut prin boală în ultimele trei luni. 

Raed Arafat:  "Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore. S-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, şi testul antigen, nu mai vechi de 24 de ore, cu condiţia prezentării unui rezultat certificat, un certificat de rezultat negativ"

Cât privește domeniul HoReCa, Raed Arafat a declarat că o eventuală deschidere a restaurantelor la capacitate maximă va presupune anumite condiţii de acces, o decizie finală în acest sens urmând a fi luată până la 1 iunie. În prezent, în zonele cu incidenţa sub 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori este permis un grad de ocupare în restaurante de 50%, cu acces necondiţionat. Se menține, însă, interdicția desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri publice sau private în spații închise sau deschise.

RadioRomaniaInternational · Starea de alertă, prelungită din nou - 11.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-11 11:44:00
Vizualizari: 325
TiparesteTipareste