Militarii români în teatre externe de operaţiuni

militarii români în teatre externe de operaţiuni Cei peste 600 de militari români din Afganistan revin în țară, în timp ce alții vor fi trimiși în Irak începând cu semestrul al doilea al acestui an.

Militarii români aflați în misiune în Afganistan se întorc acasă. Şeful statului, Klaus Iohannis, a informat, printr-o scrisoare, plenul Parlamentului cu privire la încheierea participării Armatei României la Misiunea NATO Resolute Support din Afganistan şi redislocarea în țară, începând cu 1 mai, a contingentului militar român, la încheierea misiunii, conform calendarului convenit cu aliaţii şi partenerii strategici. 


Acordul de pace de la Doha, semnat în februarie anul trecut, între guvernul SUA şi mişcarea talibană, a deschis calea retragerii trupelor americane din Afganistan şi, implicit, încheierea misiunii, se arată în scrisoarea semnată de şeful statului. Klaus Iohannis menționează că, în urma anunţării de către SUA a intenţiei de retragere a militarilor americani de pe teritoriul Afganistanului, începând cu 1 mai, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe şi ai apărării din ţările NATO din aprilie anul acesta, s-a decis de către Consiliul Nord Atlantic începerea retragerii forţelor NATO, fixând ca dată limită pentru această activitate 11 septembrie. Misiunea Resolute Support a fost lansată pe 1 ianuarie 2015, ca o continuare a misiunii internaţionale Security Force Assistance (ISAF), obiectivul principal fiind instruirea şi consilierea forţelor de securitate afgane. România a participat cu trupe în Afganistan încă din 2002, când a fost dislocat în teatrul de operaţii primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de-al Doilea Război Mondial. 


Săptămâna trecută, au ajuns în țară primii 70 de militari români. Planul de retragere a celor peste 600 de militari este coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii, astfel încât procesul să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă. Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei Române au participat la misiunea din această țară, în rotaţii de câte şase luni. În acest timp, forţele aeriene române au asigurat, în două misiuni diferite, comanda aeroportului internaţional din Kabul. În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari şi-au pierdut viaţa, iar peste 200 au fost răniţi, potrivit Ministerului Apărării. 


Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a informat plenul Parlamentului cu privire la participarea Armatei României cu forţe, mijloace şi echipamente la misiunea extinsă a NATO în Irak, cu un efectiv de 150 de militari, începând cu semestrul al doilea al acestui an. Pe fondul reducerii prezenţei americane pe teritoriul statului irakian şi al interesului manifestat de Bagdad pentru consolidarea parteneriatului cu NATO, Consiliul Nord-Atlantic a aprobat, pentru noua misiune extinsă a NATO în Irak, creşterea efectivelor la aproximativ 4.400 de militari, se arată în scrisoarea semnată de şeful statului.


RadioRomaniaInternational · Militarii români în teatre externe de operaţiuni 12.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-12 11:20:00
Vizualizari: 664
TiparesteTipareste