Jurnal Românesc - 17.05.2021

jurnal românesc - 17.05.2021 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, le recomandă românilor care doresc să-şi petreacă concediile în străinătate în această vară să se informeze foarte bine cu privire la condiţiile din ţara în care pleacă.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, le recomandă românilor care doresc să-şi petreacă concediile în străinătate în această vară să se informeze foarte bine cu privire la condiţiile din ţara în care pleacă. "Avem pe site-ul ministerului o rubrică specială care se referă la condiţii de călătorie, acolo sunt informaţii actualizate pe care noi le luăm exclusiv din surse oficiale (...). Acele condiţii trebuie să fie foarte atent citite, încercăm să actualizăm în timp real, adică să nu existe informaţii care să nu corespundă realităţii", a declarat acesta într-o apariţie televizată. Aurescu a precizat că România permite intrarea fără carantină pentru cetăţenii străini care sunt vaccinaţi anti-COVID şi i-a îndedmnat pe conaţionalii care se confruntă cu dificultăţi să ceară ajutorul misiunilor consulare din statul în care se află. "Există numere de telefon pe care le pot folosi cetăţenii români, ele se află şi pe site-ul Ministerului de Externe şi pe site-ul misiunilor diplomatice, respectiv consulare, ele te trimit la call centerul Ministerului Afacerilor Externe şi de aici se pot obţine informaţii relevante. Există şi numere de urgenţă pentru situaţii deosebite, accidente sau alte situaţii cu adevărat grave şi pentru care sunt necesare reacţii şi sprijin din partea misiunilor diplomatice şi consulare", a mai spus şeful diplomaţiei române.


În Fâşia Gaza se află în jur de 320 - 350 de români, inclusiv cu dublă cetăţenie, a anunţat ministrul de Exterrne, Bogdan Aurescu. Acesta a arătat că misiunile diplomatice din regiune au primit instrucţiuni să se pregătească pentru a le acorda sprijin, dar că până în prezent nu au fost primite solicitări în acest sens. "Suntem pregătiţi să acţionăm. Am discutat şi cu alte instituţii ale statului român, care au mai fost implicate în eforturi de sprijin pentru cetăţenii români în situaţii similare. Urmărim evoluţia evenimentelor şi vom acţiona în funcţie de aceasta", a spus ministrul. Aurescu a amintit că Bucureştiul a condamnat ferm tirurile de rachete care vin din Fâşia Gaza peste zone locuite de civili în Israel. "Ne-am exprimat în mod profund regretul pentru pierderile de vieţi omeneşti (...) De asemenea, am decis convocarea unui task-force la nivelul MAE, care să monitorizeze foarte atent situaţia şi care să elaboreze eventuale linii de acţiune pentru a sprijini cetăţenii români, dacă situaţia se agravează şi mai mult", a precizat oficialul român. Bogdan Aurescu a subliniat că România are atât relaţii "excepţional de bune" cu statul Israel, care este un partener cu valenţe strategice,cât şi relaţii "foarte bune" cu partea palestiniană.


Biroul atașatului pentru probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României la Roma a pus la dispoziția celor interesați un material informativ despre dreptul la pensie al românilor care au lucrat atât în Italia, cât și în România sau în alt stat membru al Uniunii Europene. Documentul, care se găseşte pe site-ul roma.mae.ro, descrie modalitatea de depunere a cererii de pensionare, actele necesare, precum şi condițiile de obținere a pensiei din România şi a celei din Italia. Potrivit misiunii diplomatice, persoanele care și-au întrerupt temporar sau definitiv activitatea au posibilitatea de a-și plăti contribuții de asigurări sociale, pe lângă cele deja acumulate, pentru a obține dreptul la pensie sau pentru a majora cuantumul acesteia, atât în Italia cât și în România. În afara României, acestea își pot plăti retroactiv contribuția pentru perioade de cel mult 6 ani prin intermediul unui contract de asigurare pe care îl pot încheia până la 31 august 2021. Ambasada României la Roma arată că această măsură oferă posibilitatea obținerii dreptului la pensie și celor care, deși au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă. Peste 1,2 milioane de români trăiau în peninsula italiană în 2020, potrivit ISTAT - Institutul naţional de statistică de la Roma.


Accesul pe cale rutieră şi aeriană pe teritoriul Greciei va fi permis doar celor care prezintă unul din următoarele documente:  test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosiri, o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la data efectuării rapelului sau a dozei unice, sau o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Grecia. Ministerul român de Externe reaminteşte că toate persoanele care intră pe teritoriul elen au obligaţia de a completa Passenger Locator Form cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul din care sosesc. De asemenea, prin punctul de trecere a frontierei Nymfea-Makaza este permisă intrarea doar a transportatorilor profesionişti de mărfuri, în vreme ce vămile Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio sunt deschise pentru toate categoriile de persoane şi vehicule. Bucureştiul precizează că aceste măsuri sunt în vigoare până la data de 24 mai, ora 6.00.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 17.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-17 11:22:00
Vizualizari: 248
TiparesteTipareste