Balcanii de Vest și relația cu SUA - prioritățile momentului pentru diplomația UE

balcanii de vest și relația cu sua - prioritățile momentului pentru diplomația ue Balcanii de Vest și perspectivele de integrare europeană a acestei regiuni s-au aflat în centrul atenției la recentul Consiliu Afaceri Externe de la Bruxelles.

Situația din Balcanii de Vest a fost unul dintre principalele subiecte analizate cadrul Consiliului Afaceri Externe. Țările din regiune și-ar dori să se integreze în Uniunea Europeană, însă situația este îngreunată de o serie de probleme locale, care includ ritmul lent al reformelor, relația cu Kosovo, în cazul Serbiei sau blocarea Macedoniei de Nord de către Bulgaria. 


Pe de altă parte, China și Rusia sunt tot mai active în regiune și au fost mai vizibile și în timpul pandemiei și al campaniei de vaccinare. Un scandal recent a privit o presupusă propunere de împărțire a unor teritorii ale Bosniei între Croația și Serbia. Miniștrii de externe europeni au reafirmat că regiunea este una de importanță strategică și au pledat pentru accelerarea reformelor. 


Șeful diplomației europene, Josep Borrell: "Regiunea are un rol special în Europa și pentru Europa. Am convenit că Balcanii de Vest sunt o regiune cu un rol geostrategic cheie pentru Uniunea Europeană. Angajamentul nostru față de Balcanii de Vest trebuie să fie foarte vizibil și nu ar trebui să lăsăm nicio îndoială în acest sens.Iar mesajul pe care miniștrii l-au transmis astăzi a fost foarte clar: ei au reafirmat perspectiva europeană a întregii regiuni. Dar nu este vorba doar de procesul de extindere. Vrem să ne asigurăm că avem un angajament politic cu partenerii noștri, de la abordarea pandemiei și vaccinurilor COVID-19 [până la] cooperarea economică, conectivitatea, modul de abordare a influenței externe, reducerea dezinformării, doar pentru a numi câteva probleme.În timpul discuțiilor noastre a existat un acord larg cu privire la necesitatea ca Balcanii de Vest să accelereze reformele legate de Uniunea Europeană și să consolideze narațiunile pozitive și constructive."


Al doilea punct important al reuniunii a fost legat de relația transatlantică, îmbunătățită semnificativ de când Joe Biden a preluat președinția Statelor Unite. Printre punctele de interes comun se numără în primul rând combaterea schimbărilor climatice, dar și dosarul nuclear iranian, relația cu China sau cea cu Rusia, care este marcată de o serie de tensiuni cauzate în primul rând de agresivitatea Moscovei. Miniștrii de externe au abordat și o serie de alte dosare, începând cu criza din Orient, care la momentul reuniunii încă avea drept centru Ierusalimul; în acest context, s-a lansat un apel la moderație, combaterea extremismului, dar și respectarea drepturilor populației arabe din Ierusalim și evitarea evacuării unor familii de palestinieni, pe care UE o consideră ilegală din punct de vedere al dreptului internațional. 


RadioRomaniaInternational · Eurpa la zi 17.05.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-05-17 09:06:00
Vizualizari: 427
TiparesteTipareste